7 neverovatno skupih rasa

0
2256

Postoje vlasnici ljubimaca koji su spremni da potroše desetine hiljada dolara kako bi kupili životinju koja će im pružiti društvo – i učiniti komšije ljubomornim.

skupe rase

Neke od najskupljih rasa mačaka i pasa odgajaju se kako bi bile antialergijske dok su pojedine jednostavno retke.

Bengalska mačka

bengalska mačka

Benglaska mačka je hibrid domaće mačke i azijske leopard mačke, male i ugrožene vrste. Benglaske mačke se uzgajaju više od 100 godina, ali je njihov broj porastao tek u 60-im godinama prošlog veka.

Ove mačke vrlo su cenjene zbog svojih „divljih“ šara i retkosti, a mačići mogu koštati hiljade dolara.

Tibetanski mastif

tibetski mastif

Tibetanski mastif je veliki pas poreklom iz Azije. Tradicionalno su korišćeni za zaštitu doma, farmi i krda i vrlo lako su mogli da zastraše veće predatore svojim izgledom.

U 2011. godini jedan mastif star jedanaest meseci prodat je 1.5 miliona dolara, što ga je načinilo najskupljim psom na svetu.

The Löwchen (mali lav)

Lowchen

Mali lav jedna je od najređih rasa na svetu. Njegovo poreklo staro je preko 400 godina a pojavio se u Evropi kao pas namenjem lordovima i damama tog vremena. U to vreme bilo je izuzetno pomodno održavati psa tako da liči na lava.

Mali lavovi prodaju se po ceni od nekoliko hiljada dolara za Å¡tene.

Mačka Khao Manee

Mačka Khao Manee

Ova vrsta potekla je sa Tajlanda i poznata je po svom belom krznu i očima različite boje. Khao Manee nije bila poznata van Tajlanda sve do 1999. godine.

Kanadski eskimski pas

kanadski eskimski pas

Eskimski pas predstavljao je pratnju plemenima Inuita i uglavnom su vukli sanke po kanadskom Arktiku. Vrlo dobro su opremljeni za surove uslove i niske temperature zahvljajući gustom krznu.

Ova rasa skoro je nestala tokom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka zbog sve veće upotrebe motornih sanki i kanadske policije koja ih je ubijala kako bi otežala život Inuitima, nakon čega je jedna organizacija preuzela na sebe da obnovi rasu.

U jednom trenutku njihov broj je spao na stotine, ali situacija ni danas nije bolja tako da je registrovano svega 300 pasa u Kanadi – što ih čini izuzetno retkim i skupim ljubimcima.

Savannah mačka

savannah mačka

Ova mačka je hibrid domaće mačke i male afričke mačke koja je zaslužna za njeno upečatljivo krzno. Uzgoj ove vrste započeo je 80-ih godina prošlog veka i od tada je ona jedna od najpoželjnijih mačaka na tržištu luksuznih ljubimaca a budući vlasnici spremni su da plate i do 5.000 dolara za zdravo mače.

Egipatski faraonski pas

faraonski pas

Ovo je upečatljiva vrsta koja je tradicionalno pravila društvo lovcima na Malti. Ovi psi su jaki, atletski građeni, nezavisni i veoma aktivni psi koje je retko moguće videti van Malte. Uz njihovu veliku lepotu ide i velika cena koja buduće vlasnike može unazaditi nekoliko hiljada dolara.

Izvor: b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here