Američki Staford terijer

0
1831

Nastanak američkog stafordskog terijera se vezuje za period 19. veka, kada su ljubitelji buldoga, podstaknuti popularnošću borbi pasa, odlučili da stvore rasu koja bi bila pravi pas za borbe. Ukrštajući rase koje su važile za najizdržljivije, najotpornije, i pre svega najjače, stvoren je pas snage buldoga ali manje veličine, što mu je omogućavalo veću okretnost i brzinu.

Nazvali su ga bul i terijer (bull and terrier). Služio je za borbe pasa, ali je i intenzivno izvožen iz Evrope u Ameriku.

Kasnije je preovladala potreba za psima koji su korisni u domaćinstvu, te je ovaj pas našao svoju primenu u čuvanju imovine, stoke i kao pomagač u lovu. Različiti uslovi i način života uzrokovali su i različite tipove ovih pasa, pa je postala primetna i fizička razlika. Psi koji su odgajani na imanjima kao radni psi, bili su većeg i jačeg tela, i kako je vreme odmicalo oni su postajali sve popularniji i traženiji.
1936. je osnovan prvi klub pod nazivom „Staffordshire Terrier“. Danas poznato ime američki stafordski terijer datira iz 1972. godine. Godine rada i stroga selekcija učinile su da ova rasa bude drugačija od prvobitne, tj. od američkog pit bul terijera. Postoji veoma velika sličnost između američkog stafordskog terijera i Stafordskog bul terijera

Americki staford terijer je veoma istrajan pas koji voli da se igra. Odgajani su kao psi za borbu, izrazito su mišićavi, robusne građe i izgleda, izvanredno hrabri i odani. Americki staford terijer vrlo je odan vlasniku, voli ljude, a svoju ljudsku porodicu verno čuva. Dobar je sa decom, koja uživaju u njegovom društvu, koje ima pozitivan uticaj na razvoj njihove ličnosti i koja uz psa razvijaju ljubav prema životinjama i druge vaspitne vrednosti, a i od malena se uče obavezama prema svom ljubimcu. Sposoban je da ceo dan provede u igri i ponavljanju određenih radnji tako da je obuka za njega prirodni i zabavan proces koji ga ne čini nervoznim. Može mu se pripisati netrpeljivost prema drugim psima, ali to se može korigovati pravilnim vaspitanjem. Izuzetno je hrabar, pa njegova hrabrost i blagost čine ga vrlo omiljenim.

Međutim, treba naglasiti da stafordi mogu biti vrlo agresivni prema drugim psima. Selektivni uzgoj je ovu osobinu uspešno oslabio, ali je nije u potpunosti eliminisao. Ovo je vrlo temperamentna pasmina i zahteva dosta kretanja, tako da nisu tipični kućni psi.

Dlaka im je kratka,nisu zahtevni u smislu nege. Dovoljno ih je četkati 1-2 puta nedeljno, a kupati 2-3 puta godišnje. Građom spadaju u pasmine srednje veličine,znači da im je očekivana težina 17-20 kg. Visina odraslog mužjaka je 46 – 48 cm, a ženke 43 – 46 cm.

Americki staford terijer traži čvrsto vaspitanje i vrlo ranu socijalizaciju. To podrazumijeva da već kao štene ima kontakte sa nepoznatim ljudima (i psima) različitog životnog uzrasta i pola i to na način da su ta iskustva prijatna, a okruženje uvek prijateljsko. Isto tako, psu je potrebno profesionalno vaspitanje i dresura, kao i sistematičan rad i ponavljanje vežbi poslušnosti. Nikada ne bi trebalo da bude pušten bez nadzora.

Tako držani, ovi psi će vlasnicima predstavljati pravo zadovoljstvo. Ozbiljno razmislite o tome hoće li deca sama, u šetnji na otvorenom, moći da vladaju ovakvom životinjom.

Bez obzira za koju rasu se odlučite, nemojte dočekati štene nespremno, već unapred pripremite sve što Vam je potrebno (hrana, posude..). Informišite se o psima, posebno ako nikada do sada niste imali psa. Kako se Vi postavite na početku, tako će i Vaš pas reagovati. Nikako nemojte dozvoliti da se Vama pas nametne kao vođa. Imajući u vidu uslove u kojima ćete držati Vašeg psa (stan), možda je ipak najbolje da to bude pas male ili srednje rase, ali krajnji izbor je samo Vaš.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here