Basenji

2
7459
basenji_pas_novi_sad

Ovaj pas iz Centralne Afrike, ima veoma staro poreklo: njegovi preci su predstavljeni na pećinskim slikama od pre 5000 godina.

Basenji

Prve primerke basenjija su u Evropu doneli Englezi 1930. godine. Ime ovog psa znači jednostavno „seoski pas“.

Basenji nikada ne laje: on ispuÅ¡ta krik koji podseća na smeh i na tirolsko „jodlovanje“. Njegova nabrana lobanja mu daje simpatičan, pomalo začuÄ‘en izraz.

Ovaj pas je veoma čist. Čistoću održava baš kao mačka. Zato je cenjen kao kućni pas, kako u svojoj matičnoj zemlji, tako u Evropi i u Sjedinjenim Državama, gde je takođe donet.

Razigran, privržen, strpljiv sa decom, on je, po potrebi, dobar čuvar i izvrstan lovac na sitnu divljač. Gibak, elegantan, čio i dobro uravnotežen, basenji ima lagan korak, veoma karakterističan, koji podseća na izduženi kas čistokrvnog konja.

Glava, lepo sečena, se sužava u visini očiju. Njuška se sužava od očiju ka nosu. Koža na lobanji se nabira na veoma karakterističan način, kada pas, na oprezu, podigne uši.

Male oči, tamne boje lešnika, žute ili čak svetlo plave, bademaste, duboko uvučene, imaju veoma prodoran pogled. Uši, tanke i šiljate, stoje pravo, nagnute prema napred.

Vrat, dobre dužine, lepo nosi glavu. Trup je kratak i prav sa izbačenim bokovima i dobro spuštenom grudnom kosti. Prednje noge su prave, a zadnje čvrste i mišićave. Rep, postavljen visoko, se uvija u jedan ili dva prstena.

Kratka i svilenkasta dlaka prekriva veoma opuštenu kožu (do te mere da su leđa ponekad naborana).

Dlaka je žuto-smeđa, ponekad tamna, sa belim ili crno-belim oznakama, ili je bela, crna i boje paleža. Vrh repa je uvek beo.

Izvor: zivotinje.rs

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here