Baset

0
3510

Poreklo
Ovog simpatičnog psa tužnog pogleda, stvorili su Englezi, dok su konačnu selekciju izvršili Amerikanci. Oni su stvorili psa koji se javlja u dva tipa: lakšem i težem.

baset

Kod pasa težeg tipa, težina tela se kreće oko 20 kg, a visina između 33 cm i 38 cm. Baset lakšeg tipa ostao je pravi lovački pas, dok je baset težeg tipa postao pravi gradski pas, iako poseduje i dalje sve odlike naravi i temperamenta lovačkog psa.

Građe tela
Telo baseta je prilično snažno i krupno, sklono gojenju. Glava je snažna i velika, obilno pokrivena kožom koja pada. Uši su veoma nisko postavljene, velike, mesnate i teške. Oči su mu okrugle i tamno smeđe sa karakterističnim tužnim pogledom. Njuška je veoma snažna i puna. Vrat je kratak i visoko postavljen, sa mnogo kože na podbratku. Trup je velik i snažan, a naročito se ističe isturen grudni koš. Prednje noge su mu izrazito kratke i teških kostiju. Zadnje noge su mesnatih bedara. Šape su glomazne i teške. Rep je lagano sabljasto povijen i uvek veselo nošen.

Dlaka
Dlaka je kratka, tvrda i glatka, a može biti dvobojna i trobojna.
Karakter

Baset se danas uglavnom drži kao prijatelj, ljubimac ili pas za izložbe. To je veoma mio pas koji voli decu i treba mu mnogo kretanja.

Izvor: mojaoaza.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here