Belgijski grifon – OÅ¡trodlaki pincer

0
1954

Briselski grifon bi mogao voditi poreklo od nemačkih afenpinčera, poput kojih ima majmunski lik, ali izgleda verovatnije da je potekao od griffons d ecurie.
Ovaj pas se pojavljuje na platnima flamanskih slikara u 15. veku. Nakon što je dugo vremena bio pratilac kočija i fijakera, postaje ljubimac dama.

belgijski grifon

Krajem 19. veka počinje prava selekcija briselskog grifona i favorizovanje malih rasa, naročito mopsa.

Belgijski grifon tako dolazi u prvi plan sa raznim bojama dlake, kao i mali kratkodlaki brabanson. Radoznao, inteligentan, veoma osetljiv, sa izrazom poput ljudskog, ova rasa malog psa je veoma vitalna.

Veoma je pouzdan i odlikuje ga jak karakter. Živahan i veseo, predstavlja druželjubivog i šarmantnog pratioca. Belgijski grifon je veliki čistunac. Snažan je i elegantan, iako zdepast.

Glava je široka i okrugla, sa naglašenim zadnjim delom. Belgijski grifon ima velike okrugle crne oči, koje su široko postavljene i izbačene. Uši su prave i špicasto zasečene. Prsa su široka i snažna. Rep, sečen na dve trećine, stoji uspravno.

Njegova pokrovna dlaka je sačinjena od nakostrešene čvrste dlake, srednje dužine, naročito guste na licu.

Jarko riđe je boje sa tolerancijom malo crne na brkovima i podbradku. Belgijski grifon ima isti tip dlake, ali su mu boje sledeće: crna, crna sa obeležjima paleži, ugljeno tamno riđa.

Najzad, brabanson se odlikuje kratkom dlakom i dopuštene boje su: jarko riđa, često pokrivena crnom ili crna pokrivena bojom vatre.

Izvor: zivotinje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here