Bernandinac

0
2496

Poreklo
Već stotinama godina Bernardinac je slavan zbog svoje hrabrosti i pronalaženju i spašavanju na hiljade života u švajcarskim Alpima. Nazvan je po srednjevekovnom prenoćištu kod St. Bernarada u švajcarskim alpima. Kako bi mogao obavljati ovaj zadatak, bernandinac je morao biti otporan na hladnoću, snažan i jak i što je najvažnije dobroćudan i bez traga osetljivosti.

Građa tela
Bernandinac je impozantne pojave sa velikom i snažnom glavom, snažnog trupa i velikih i jakih kostiju. Oči su mu okrugle i smeđe boje. Uši su srednje velike i ležeće. Najmanja visina mužjaka je 70 cm, a ženke 65 cm. Težina mu se kreće oko 50 kg.

Dlaka
Do 1830. godine su svi Bernandinci bili kratkodlaki, ali su te godine vrstu ukrstili sa njufaundlerom kako bi dobili na veličini i vitalnosti. Danas mu se dlaka javlja u dva tipa: kratkodlaki sa veoma gustim i čvrstim krznom i dugodlaki sa dugom i oporom dlakom po čitavom telu. Boja krzna mu je crvena sa belim površinama, odnosno bela sa crvenim površinama. Tačno su određena mesta gde se boja sme nalaziti.

Karakter
Bernandinac je veran, inteligentan ali i pomalo lenj pas. Često se za njega kaže da je ”veliki pas sa velikim srcem”. Dobar je porodični pas, a treba mu pouzdan i samouveren vlasnik koji će mu posvetiti dovoljno vremena i dovoljno slobodnog prostora. Kako i njegov istorijat kaže, bernandinac je inteligentan pas koji voli decu, vrlo je nežan i može se lako dresirati. Bernardinac puno slini, stoga ako volite urednu i čistu kuću, dobro razmislite da li je ovo pas za vas.

Izvor: Mojaoaza.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here