Bull terijer

0
2158

Poreklo
Bull terijer je pravi primer psa posebno uzgajanog za borbe pasa, koje su do početka ovog veka nazivali sportom u kome su se psi međusobno klali na zadovoljstvo ljudi. Danas se bull terijer pretežno koristi kao pas pratilac ili službeni pas; i dalje je oštar borac, ali samo ako zatreba. Nastao je u Velikoj Britaniji 1830. godine, dok je 1850. godine nastala bela varijanta.

Građa tela
Karakterističnim oblikom glave, ovaj se terijer odvaja od ostalih. Glava je neobično jaka, dugačka, kosti glave teške i pune, pa se stiče utisak kao da je glava prekrivena štitom. Telo je čvrsto, zbijeno, mišićavo, pokazuje veliku snagu i izdržljivost. Visina i težina psa nisu određene.

Dlaka
Dlaka je kratka, tvrda i sjajna. Boja tela je najčešće bele sa dopuštenom mrljom druge boje na glavi. Može biti i žuta, žuto smeđa, tigrasta, crna, čak i trobojna.

Karakter
U odnosu prema vlasniku je veseo, privržen i pažljiv. Bul terijer voli dominirati, samostalan je i tvrdoglav, pa mu je zato potreban iskusan, samouveren i uporan vlasnik. Energičan je i voli biti u društvu dece, kojima je odan i privržen, a pre svega dobar čuvar.

Izvor: Mojaoaza.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here