ÄŒivava

0
1097

Orginalni naziv : CHIHUAHUA

Opšti izgled:

Ovo je najmanja od svih poznatih rasa. Mala veličina ipak ne povlači nakaznost, slabost ili manjkavost harmonije pojedinih delova tela.

Ovaj mali pas je cenjen kao pratilac i čuvar. Tip čivave istaknut je velikom jabučastom glavom, kratkim nosem, velikim neobičnim ušima, vrednim pomena izražajnim očima i jednom čvrstom građom, bez znakova slabosti ili krhkosti. To je kompaktan, izbalansiran, snažan i treptući pas. Pun temperamenta veoma radoznao, oprezan i živahan. Veran vlasniku i hrabar. Za svoju malu veličinu poseduje iznenađujuću hrabrost.
Značajan je odnos dužine tela prema visini grebena, zatim čvrsta i ravna leÄ‘a, srednje duge noge, energično kretanje, visoko uspravljen rep i bekrijski izraz očiju. Navedene osobine potvrÄ‘uju ukupno opÅ¡ti izgled čivave. Postoje dva varijeteta – kratkodlaki i dugodlaki – koji se bez ograničenja meÄ‘usobno mogu ukrÅ¡tati, ali se odvojeno ocenjuju i odgovarajuće kandidature dodeljuju.

Narav:

Veoma su privrženi gazdi i ljubomorni ako gazda poklanja veću pažnju drugome nego njemu. Inteligentni su, brzo uče i ponekad mogu da vas zaprepaste koliko brzo shvataju. Može vas slušati šta govorite kao da u potpunosti razume šta kažete. Neki ljudi koji ga imaju su u šali rekli da su očekivali da progovori. Iako sa njim ne možete igrati fudbal ili razne druge igrarije,zabave mu nikad dosta čak će i sam izmisliti kako da se zabavi sa vama ili bez vas. Dosta dobro prihvata i druge životinje na primer mačke, čak se i igra sa njima. Veoma je radoznao i voli da istražuje ali nepravi nikakav lom po stanu.

Masa:

Između 500 i 2500 g, pri čemu je optimalna masa između 1000 i 2000 g.

Dlaka:

Kod kratkodlakih je ravna i priležuća uz telo, meka i sjajna. Dozvoljena je nešto duža dlaka, poželjno je nešto podlake. Na telu dobro raspoređena, nešto duža na vratu i repu, nešto kraća na glavi i na ušima. Dozvoljena je tanja dlaka na guši i stomaku. Dozvoljene su sve boje i kombinacije boja.
Kod dugodlakih je duža, finija i svilastija. Ona može biti ravno priležuća ili neznatno talasasta, prvenstveno sa podlakom. Dlaka na šapama i zadnjim stranama prednjih nogu mora biti duža, kao i na zadnjim stranama zadnjih nogu. Dlaka na repu je gusta i duga, kao perjanica. Poželjna je i najcenjenija bogata kragna. Na ušima je od vrha, gde je dlaka kratka ka korenu postepeno duža i deblja i donje rese se mešaju sa vratnom kragnom. Dlaka je kratka na ličnom delu glave, na glavi i prednjim stranama nogu.

Izvor: kuceimace.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here