Da li je vaš pas izbirljiv sa hranom?

0
1056

Možda mislite da će pas pojesti bilo šta, ali zapravo, psi više cene kvalitet nego kvantitet!

hrana psi

Američki naučnici otkrili su da je “manje više” kada su u pitanju prehrambene navike pasa, uprkos tome što mnogi veruju da će oni uvek izabrati više hrane u poređenju sa manjim obrokom.

Čini se da psi mogu da donesu brzu odluku u vezi sa kvalitetom i kvantitetom hrane – u pitanju je veština koja je do sada jedino registrovana kod ljudi i majmuna.

Kristina Patson i Tomas Zental sa Univerziteta u Kentakiju testirali su “manje je više” princip hranjenjem pasa različitih rasa šargarepom i sriom.

Oni su otkrili da su psi voljno jeli šargarepu i sir kada su im ponuđeni, ali da su bili zainteresovaniji za sir.

Međuitim, kada su mogli da biraju između sira i šargarepe i samo sira, devet od deset pasa izabralo je samo sir.

Istraživači tvrde da ovo pokazuje da psi biraju manje količine svoje omiljene hrane nad samo većom količinom hrane i dodaju da su u stanju da sumiraju kvalitet sira naspram šargarepe umesto da samo odrede kvantitet hrane kao celine.

Pas koji okleva mogao bi da ostane bez hrane naspram pasa koji brže donose odluke tako da naučnici smatraju da je jedan od tih deset pasa koji je odabrao šargarepu i sir to učinio usred određenih spoljnih faktora kao što bi to mogao da bude život u prihvatilištu gde je u svakom slučaju znatno manje hrane na raspolaganju.

Izvor: Daily Mail

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here