Dalmatinac

0
1229

Poreklo
Nastao u Hrvatskoj, dalmatinac se širio svetom na dva načina: brodovima iz severnih delova Dalmacije preko Italije i cirkuskim trupama. Tako je dospeo u Španiju i Francusku, gde ga je uočio jedan engleski konzul i preneo u Britaniju. Tamo je stvoren današnji oblik damlatinca. U Britaniji, dalmatinac je postao pratilac plemićkih kočija, a u Evropi je korišćen u lovu, sa ne baš nekim uspehom. Danas je, dalmatinac kućni pas ili pas za pratnju.

Građa tela
Vrlo je skladne građe. Mužjak je visok od 55 cm do 60 cm, a ženka od 50 cm do 55 cm. Skladno telo na elegantnim, ali čvrstim nogama, snažan grudni koš i stomak koji je umereno usukan. Glava je sa nisko postavljenim i preklopljenim ušima, koje bez nabora leže uz obraz. Vrat je vrlo elegantan i mišićav.

Dlaka
Telo je prekriveno gustom, kratkom, tvrdom, sjajnom dlakom bele boje, po kojoj su nepovezano posute crne ili smeđe mrlje okruglog oblika. Mrlje su podjednake veličine oko 1 cm do 2 cm u prečniku.

Karakter
Dalmatinac je veran pas, pun ljubavi, koji voli trčanje i igru. Zato mu je potrebno obezbediti dovoljno prostora. Obožava vodu, društvo ljudi i dece. Iako tome nije sklon, dalmatinac će ugristi svakog ko ga provocira. Znatiželjan je, pametan i brzo uči. Dobar je pas čuvar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here