Dandi dinmont terijer

0
1107

Karakteristike i osobine

Nadimci: Dendi
Zemlja porekla: UK/Å kotska
Težina mužijak: 8-11 kg
Težina ženka: 8-11 kg
Visina mužijak: 20-28 cm
Visina ženka: 20-28 cm
Boja: Plavkasto crna, srebrno siva, crvena, žutosmeđa
Životni vek: Oko 12-15 godina

Opis rase

Veruje se da je mali i privrženi dendi dinmont terijer rođak skaj terijera. Izvorno je odgojen za lov na jazavce i lisice.

dandie-dinmont-terrier-photo

Većina ovih terijera vodi poreklo od pasa koje je posedovao ˝Pajper˝ Alen od Nortaberlenda(danas engleska pokrajna Nortambrija), u 17. veku. Njegovi psi su u isto vreme zaslužni i za odgoj bedlingtonskog terijera. Džejms Dejvidson, farmer u Bordersu, (granično područje između Engleske i Škotske) držao je veći broj ovih, kratkonogih, oštrodlakih terijera, a književnik Volter Skot kupio je neke od njih. Iako je Skot kasnije to porekao, u njegovom poznatom romanu ˝Guy Mannering˝, izdato 1814. godine, pojavljuje se lik pod imenom Dendi Dinmont, koji je farmer u Bordersu, i koji ima grupu malih terijera. Posle toga psi su prozvani dendi dinmont terijeri. Bili su isto tako poznati kao pepper and mustard (biber i senf) terijeri, prema bojama Dejvidsonovih pasa. Kada je dendi dinmont terijer prvi put prikazan na izložbi pasa u Birmingemu 1867. godine, sudija V. Smit je odbio da preda nagradu izloženim psima smatrajući da je reč ˝samo o grupi mešanaca˝. Vrsta je od tada napredovala.

Karakter i nega

Danas je uloga dendi dinmont terijera svedena uglavnom na onu kućnog ljubimca. On je najprvženiji, najrazigraniji i najinteligentniji pratilac, a u ovom elementu je kao jedini porodični ljubimac. Biće srećan sa onoliko šetnje koliko mu vlasnik omogući. Ovu rasu je relativno jednostavno održavati, uz korišćenje četke i češlja, kao i uklanjanjem viška dlake.

Glavne karakteristike:

Klasa: terijer
Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
Dlaka: mekana, sastoji se od mekane poddlake i tvrde gornje dlake
Ostale karakteristike: jaka glava; velika, ali srazmerna telu; tamne oči smeđe boje; obešene uši; dugačko, jako i gipko telo; prilično kratkog repa.

Izvor: svetpasa.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here