Deset stvari iz domaćinstva koje su otrovne za papagaje

0
1916

Mnogi vlasnici ne znaju da su stvari iz njihovog domaćinstva, kao i određena, hrana vrlo opasni za njihovog pernatog ljubimca.

Životinja koja živi sa ljudima može biti u kontaktu sa mnogim hemikalijama, isparenjima i jedinjenjima koja nisu štetna za ljude i a koja su jako opasna za ptice. Takođe, zdrava ishrana papagaja treba da sadrži puno svežeg i kuvanog voća i povrća pa je izuzetno važno da znate kako da izbegnete dijareju, trovanje i povraćanje kod svog papagaja:

1. Teflon i ostale „nelepljive podloge“

Najnovije vesti iz sveta Avikulture govore da je mnogo papagaja uginulo prilikom trovanja isparenjima koja ostaju u prostorijama gde se zagrejao tiganj sa ovakvom podlogom. Kada zagrevamo „nelepljivu“ podlogu, u vazduhu se oslobađa jedinjenje koje može ubiti papagaja! Hrana spremljena u ovakvom posuđu nije štetna za pticu, već samo treba izbeći njeno prisustvo u prostoriji gde se kuva.

2. Alkohol

Nikada, baš nikada nemojte svojoj ptici davati alkohol! Opravdanja poput „sam je hteo“ zaboravite! Papagaji su poznati po tome što u prirodi jedu sa svojim jatom i verovatno će hteti da probaju sve sa vašeg stola. Alkohol ih može otrovati, na mestu ubiti i izazvati probleme u njihovom nervnom sistemu.

3. Seme jabuke

Verovali ili ne jabuka, baš kao i breskva, kajsija i kruška, u svom semenu može sadržati tragove Cijanida koji je štetan za papagaje. Kada svom pernatom ljubimcu dajete jabuku, budite sigurni da ste izvadili seme i dobro oprali plod .

4. Avokado

Avokado je izazvao mnoge polemike u svetu veterinara, kada je reč o njegovom korišćenju u ishrani papagaja. Mi vam savetujemo da ga ipak preskočite, jer je zabeleženo nekoliko slučajeva u kojima je izazvao probleme sa srcem kod pernatih ljubimaca.

5. ÄŒokolada

Iako je fenomenalnog ukusa koji papagaj sigurno neće odbiti, čokolada može izazvati povraćanje i probleme sa varenjem koji mogu odvesti u smrt.

6. Lak za kosu, osveživači prostorija

Izbegnite direkto izlaganje ptice ovim proizvodima jer sadrže hemijska jedinjenja koja je mogu ugušiti. Ukoliko je korišćenje osveživača neophodno, birajte one koji su ekološki tj. ne sadrže otrove i hemikalije.

7. Sredstva za čišćenje kuće

Najveća opasnost ovde vreba u direktnom trovanju papagaja koji bi, na primer želeo da „proba“ tečnost za pranje pločica. Postarajte se da on ne može da priđe vašim bocama sa ovim tečnostima i time mu spasite život. Takođe prostoriju u kojoj papagaj boravi ne treba čistiti agresivnim sredstvima koja ostavljaju jak i karakterističan miris za sobom.

8. Duvanski dim

Duvanski dim neće na mestu ubiti vašeg ljubimca ali će dugotrajno izlaganje njemu dovesti do simptoma kao što su: problemi sa plućima, problemi sa srcem, čupanje perja, naslage nikotina na samom perju. Ukoliko ste pušač potrudite se da cigarete konzumirate u prostoriji gde nije papagaj, kao i da izbegavate da vaša životinja boravi u prostoriji koja je zadimljena i u kojoj je više pušača. Veća koncentacija duvanskog dima može biti izuzetno opasna!

9. Ogrlice i sredstva protiv buva

Ovi proizvodi bezbedni su za vašeg psa ili mačku ali ne i za papagaja! Zbog njegove male telesne mase, kontakt sa njima može izazvati teško trovanje i uginuće. Ukoliko rukama dodirujete ogrlice protiv buva ili direktno aplikujete sredstvo na drugog ljubimca, operite dobro ruke pre nego što ponovo budete u kontaktu sa pticom.

10. So

Sva živa bića moraju uneti određene količine soli ali papagaji od velike količine mogu imati niz zdravstvenih problema. Problemi sa bubrezima, preterana žeđ i dehitratacija su samo neki od razloga zašto morate boditi računa o količini soli koji vaš papagaj unosi u organizam.

Sve one koji misle da preterujemo, i koji ne razumeju zašto su ove stvari tako opasne podsećamo da prosečna Nimfa teži svega 150g, Afrički sivi papagaj oko 500g, i da su za njihove male organe mnoge koncetracije hemikalija iz ljudskog domaćinstva i namirnica fatalne.

Izvor: b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here