Domaća mačka – Evropska mačka

0
4032

Orginalni naziv : European

Verovali ili ne, ali domaća mačka je u mnogim felinološkim savezima priznata kao rasa i u Evropi nosi ime Evropska kratkodlaka mačka. Svaka priznata rasa ima i svoj standard, pismeno ustanovljen izgled i odlike koje treba da zadovolji.

Macka

Poreklo:

Evropska kratkodlaka mačka predstavlja ustvari najčistiji oblik naše domaće mačke, onakav kakav se razvijao stotinama godina na području Evrope, ne mešajući se sa drugim rasama. Podložan samo tokovima evolucije, bez ikakvog uticaja čoveka, tip se održao najbolje na severoistoku Evrope. Danas srećemo najviše odgajivača Evropske kratkodlake upravo u skandinavskim zemljama.

Kod FIFe je 1982. godine ustanovljen standard (opis rase) Evropske kratkodlake koja je time bila priznata kao rasa i doživela preporod.

Do 1982. god. na području srednje i severne Evrope, naročito u Engleskoj, Evropska kratkodlaka mačka je bila podložna ukrštanjima sa Persijskom mačkom upravo u ciju promene fenotipa i sa današnjim izgledom mačke je imala vrlo malo sličnosti. Takva ukrštanja su bila poslednja faza u formiranju tipa Britanske kratkodlake mačke.
Slični odgajivački ciljevi doveli su i do rase American Short Hair, naravno na području severne Amerike.

Karakter:

Nije standardom tako strogo propisan kao kod drugih rasa. Mačka može biti bojažljiva ili mirna i umiljata do razigranog mačeta ili razmaženog ljubimca. U svakom slučaju mačka je vrlo inteligentna i samostalna, ali konstantno radoznala i društvena i spremna da se prilagodi uslovima u kojima živi. Najviše voli sa istražuje okolinu i da lovi.

IZVOD IZ STANDARDA

Veličina je srednja do velika.
Glava je prilično velika, lice ostavlja utisak da je okrugla međutim je nešto duža nego šira. Čelo i lobanja su blago zaobljeni. Obrazi dobro razvijeni. Nos ravan, srednje dužine, jednako širok u celoj dužini, prelaz između čela i nosa jasno je naglašen sa blagim ulegnućem u visini očiju, brada snažna.
Uši su srednje veličine, blago zaobljene na vrhovima i mogu imati i čuperke. Visina ušiju odgovara širini uha na osnovi. Razmaknuti su i uspravni.
Oči su okrugle, izražajne, razmaknute i blago ukošene. Jasne i čiste boje. Boje: zelena, boja jantara, plava, raznobojne (plava i jantarna).
Telo je srednje dužine, mišićavo, robusno, jako sa dobro razvijenim grudnim košem. Vrat srednje dug i mišićav.
Noge su snažne, srednje dužine, sužavaju se ravnomerno prema čvrstim okruglim šapama.
Rep je srednje dužine, prilično debeo na korenu i postepeno se sužava prema zaobljenom vrhu.
Krzno je kratko, gusto, sjajno i elastično.
Priznate boje: bela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine, zadimljene, tigrastog uzorka. Od kombinacija sa belim: van, harlekin i bikolor. Napomena: boje krzna koje potiču iz ukrštanja sa drugim rasama mačaka nisu dozvoljene.

Izvor: kuceimace.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here