Egzotična mačka

2
1035

Orginalni naziv : Exotic

Istorijat:

To je novija pasmina nastala 1960. godine ukrštanjem persijske i američke kratkodlake mačke sa namerom da se poboljša tip američke kratkodlake mačke. Iz te kombinacije nastala je mačka sa okruglom glavom i svilenkastim krznom.

egzotična mačka

Najupadljivije su bile mačke iz tih ukrÅ¡tanja kod kojih se pojavila srebrna boja. Znači gen je bio preuzet od persijske mačke. Mačke su naprosto bile prelepe. Nakon toga se počelo intenzivno raditi na uzgoju sada već nove rase i 1966. godine do 1968. gospoÄ‘a Jane Martinke iz CFA postavlja program i standard za kratkodlaku persijsku mačku. 1968. je ta pasmina priznata u CFA kao „egzotic shorthair“ odnosno kratkodlaka egzotična mačka. U tim ukrÅ¡tanjima znale su se koristiti i burmanske mačke ali one nisu donele srećne kombinacije. 1979. je egzota uvežena u Evropu od Norberta i Elke Deutschman. Godine 1983. i 1984. te su se mačke sudile u kategoriji kratkodlakih mačaka. Sa strane FIFe egzota je prvi put nagraÄ‘ena sa CAC statusom 1984. i od tada kreće intenzivniji uzgoj egzota u Evropi. Godine 1991. priznata je od FIFe u kategoriji dugodlakih mačaka i od tada se sudi u I kategoriji.
Karakter i temperament:

Po karakteru su to vrlo drage, inteligentne, privržene i nenematljive mace. Vole udobnost, kuću i igru. Kad nekog prvi put ugledaju primaju ga sa velikom rezervom dok ne procene da li mogu imati poverenja prema toj osobi. Vremenom se sve više vežu za vlasnika.

Standard im je isti kao i kod persijkskih mačaka i jedina je razlika u krznu.
KRZNO: vrlo gusto, teksture somota i mekano, odstoji od tela. Nešto je duže nego u britanaca i ne sme biti prilegnuto.
BOJE:sve su dozvoljene, bela, crna, plava, riđa, krem, srebrna, kornjačevina ( plava, crna ), dezeni mogu biti tabby, shaded, colorpoint, tabby point, color point.

Izvor: kuceimace.com

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here