Engleski buldog

0
5827

Poreklo

Buldog je nastao selekcijom mološkog psa (pas ratničkog plemena Mollos), čime se želeo dobiti pas sposoban za hvatanje i borbu sa bikovima, kasnije i sa drugim psima. Kada je borba sa bikovima 1835. godine stavljena van zakona, zapretila je opasnost od izumiranja buldoga kao vrste. Danas je buldog miroljubiv i dobroćudan kućni pas

engleski buldog

Građa tela

Visina buldoga kreće se od 30 cm do 35 cm i nije obuhvaćena standardom. Ali, zato je određena težina mužjaka od 24 kg do 25 kg i ženke od 22 kg i 23 kg. Glava je izrazito široka i pokrivena sa veoma mnogo kože u naborima. Njuška je jako skraćena, pa deluje pljosnato. Gornje usne su kao i koža glave obilne, pa vise preko usta. Oči su tamne, okrugle i dosta razmaknute. Vrat deluje kao da je kratak, ali takvim ga čine neuobičajno obilni mišići. Grudni koš je velik i širok, a na njemu su smeštene lopatice na tipično dogoliki način.

Dlaka

Dlaka je veoma kratka i čvrsta Boje je crvenkasto riđe, bele ili šareno bele.

Karakter

Iako izgleda opasno, buldog je nežan, vrlo prijatan i veseo pas. Obožava decu i savršen je kućni ljubimac koji baš ne voli duge šetnje.

Izvor: mojaoaza.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here