Estrelski pastirski pas

0
1159

Poreklo ovog psa tipa mastif, gubi se daleko u prošlosti. On verovatno pripada jednoj od najstarijih rasa Iberijskog poluostrva, a ime je dobio po planinskom predelu gde je i nastao.

Cao Da Serra Da estrela

Portugalski planinski pas koji liči na leonbergera, je snažan pas, koji je navikao da radi na pašnjacima, na velikoj visini. Apsolutno se ne boji nikakvog nevremena. Njegovi brojni kvaliteti su doprineli da bude sposoban da radi mnoge stvari.

Estrelski pastirski pas je hrabar i brani stada od vukova i čuva izolovane kuće. Jak i izdržljiv, on vuče kola sa teretom po strmim planinskim putevima. Zahvaljujući svom njuhu, dobar je lovac na sitnu i krupniju divljač.

Takođe, tražen je i kao kućni ljubimac, namena koju on rado prihvata pod uslovom da nije stalno zatvoren. Veoma blizak prvim molosima, estrelski pastirski pas ima impresivan izgled i temperament poslušnog i voljnog psa.

Estrelski pastirski pas je borben pas, neustrašiv prema neprijatelju, ali odan, poslušan i nežan prema svom gospodaru. Inteligentan je i otvoren prema obuci.

Portugalci ga još uvek smatraju radnim psom, ali sve više ga koriste za zaštitu svojih kuća. Grubog izgleda, portugalski planinski pas ima veliku i izduženu glavu, moćnu vilicu.

Velike kose oči, tamne boje, imaju živahan i inteligentan izraz. Male i tanke uši su mu spuštene. Noge su mu izuzetno snažne. Debeo rep je u obliku srpa. Mora da se stekne utisak da je pas snažan i uravnotežen.

Poluduga dlaka je bujna i podseća na dlaku koze. Udvostručena je debelom i nežnom poddlakom.

Riđe je boje, raznih nijansi, može da bude prošarana crnom, a ne mora. Dozvoljene su bele mrlje.

Izvor: zivotinje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here