Foks terijer

0
7105

Originalan naziv: Fox terrier

Ovaj pas poznat je još od 16. veka i spominje se u svim lovačkim knjigama zbog neobične hrabrosti i veštine kojom isteruje lisice.

foxterijer

U 19. veku bio je veoma popularan. Foksterijer je svadljiv i neustrašiv pas koji izaziva poštovanje stranaca. Ima neugodnu osobinu da napada druge pse. Dinamičan je i veoma temperamentan, a prema gospodarima veoma prijatan i veran.

Može biti veoma ljubomoran. Ovom lovcu na lisice, koji se često koristi kao pas za društvo, potrebno je puno fizičke aktivnosti. Teško podnosi da bude zatvoren, a još teže da bude vezan. Ipak, ako je dobro obučen, ume da se lepo ponaša i veoma efikasno čuva kuću ili kola.

Zbog toga je broj njegovih ljubitelja i dalje veliki. Foksterijer ima živ i brz hod, a njegovo telo mora biti savršenih proporcija. Noge ne smeju biti ni suviše visoke, ni suviše niske. Pljosnata lobanja i nosnik, koji se stanjuje od očiju prema njušci, su iste dužine.

Stop ne treba da bude suviše uočljiv. Male uši, u obliku slova V padaju prema napred, uz obraze. Male, okrugle, tamne i žive oči imaju veoma inteligentan pogled. Ima jaku njušku i dobro razvijenu gornju vilicu, sa čvrstim belim zubima. Vrat je mišićav, bez podbradka, i iz profila, oblikuje gracioznu krivu liniju.

Prednje noge su savršeno prave, u hodu izbačene napred i kreću se paralelno kao klatno na satu. Zadnje noge omogućuju kretanje napred. Široke i čvrste plećke su zabačene unazad. Grudni koš je dubok i nije mnogo širok. Leđa su mu kratka i prava, a slabine mišićave i blago savijene. Zadnji deo tela je krupan i snažan, butine duge i jake, skočni zglobovi izraženi. Šape su male, okrugle i kompaktne. Rep je postavljen visoko, a pas ga nosi veselo.

Postoje dva varijeteta koji se razlikuju po kvalitetu dlake: oštrodlaki foksterijer i kratkodlaki foksterijer. Oštrodlaki foksterijer ima izlomljenu, veoma oštru dlaku koja se lako mrsi. Najviše se ceni dlaka čija je tekstura toliko zgusnuta da se koža ne vidi kada prstima razdvajamo dlake. Dlaka je pojačana tankom poddlakom.

fox terijer

Da bi bila još reprezentativnija, dlaka foksterijera se trimuje i umetnički modeluje. Kratkodlaki foksterijer ima pravu, glatku, ravnu i bujnu dlaku. Kod oba varijeteta najviše se cene primerci sa najviše belina. Mogu imati crne, crne i crvenkasto-smeđe ili crvenkasto-smeđe oznake.

Raznobojne oči, nepravilnosti u razvoju usta i vilice, tigraste i crvene oznake po krznu, ili oznake boje jetre ubrajaju se u mane.

Izvor: zivotinje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here