Samojed

0
4337

Zemlja porekla je Rusija, Zapadni Sibir. Ime je dobio prema sibirskom nomadskom plemenu Samojeda. Izvorni naziv je Samojedskaja sabaka.

U Englesku je stigao 1889. posredstvom Kilburna Scotta. Pripadnici te engleske loze su rasireni po celom svetu. Istrazivaci Ernest Shackleton i Fridtjof Nansen su ih koristili pri ekspedicijama na Severnom polu.

Telo

Telo samojeda mora biti cvrsto, stabilno, jako i misicavo. Ono mora biti kvadraticno i skladno. Kosti su masivne i teske i ocekujemo da odgovaraju velicini psa, a ne da budu toliko masivne da ga ometaju u njegovim najvecim odlikama:brzini,hitrini, okretnosti i skocnosti. Pogledom na celokupnu gradju, kosti moraju biti proporcionalne sa velicinom samojeda. On nikako ne moze biti prihvacen kao nespretan, trom i nezgrapan pas-vec jasnih kontura, koje odlikuju ovu divnu pasminu. Duzina tela treba da bude za oko 5% veca nego njegova visina u grebenu. Zenke su u proseku duze od muzijaka i to u svom zadnjem delu tela. Nesrazmerne duzine tela(predugacko ili kratko telo) dovode do vidnih i jasnih problema pri kretanju samojeda. Kratko telo je specificnog izgleda i manifestuje se naborima na ramenom i vratnom delu pa nam pas obicno bude nalik na cau-cau. Predugacko telo se manifestuje sedlastim, povijenim ledjima i opustenim stomakom.

Grudni kos treba da bude dubok, snazan a rebra pravilno rasporedjena u blagom luku(nikako nalik bacvi-tj. okrugla). Rebra se ne smeju videti ispod dlake, ali se pod prstima moraju lako napipavati. Moramo naglasiti da rebra moraju biti dosta pokretna-elasticna i cine funkcionalni spoj izmedju prednjeg i zadnjeg dela psa, a ujedno stite sve unutrasnje organe smestene u dubini grudnog kosa. Rebra daju slobodu prednjim udovima, koji su pravi i dosta pokretni. Uzevsi u celinu grudni kos i vratni deo, moramo kazati da ovaj spoj mora biti izuzetno jak i cvrst, ne bi li davao stabilnost prednjim udovima, a samim tim i sveukupni uspesni stav vaseg samojeda. Prednji udovi moraju biti dosta elasticni kako bi mogli amortizovati potiske od strane zadnjih udova. Prednje noge moraju biti paralelne i normalne prema podlozi, jakih i pravih kostiju a svakako dobro prekrivene gustom dlakom.

Zadnji udovi su najjaci deo tela. Misicavi, snazni, elasticni zadnji udovi vrse snazan potisak i inicijatori su svih brzih i elasticnih pokreta tela. Ovi udovi su dosta kruci od prednjih, ali sa jacim zglobovima i kostima. Gledano od pozadi zadnje noge moraju biti ravne i paralelne.

Kravlji stav je mana koja mora biti ostro kaznjivana pri ocenjivanju.

Visina muzjaka treba da se krece od 51-56 cm, a zenke 46-51 cm, (mereno u grebenu) po engleskom standardu, a po americkom standardu dozvoljene visine muzjaka su od 53-59 cm, a zenki 48-53 cm.
Stomak je dosta zategnut (nikako opusten) i pun uzduznih misica. On ne sme da visi i mora odavati utisak prave-skoro vodoravne linije. Ledja takodje moraju biti prava i misicava. Ukoliko se desi da su ledja sedlasta onda moramo traziti uzrok, a on se uglavnom nalazi u slaboj pokretljivosti psa, slabom kretanju ili predugackom telu. Muzjaci su snazniji i misicaviji od zenki, koje takodje moraju posedovati sve ove osobine, protkanim umerenijim temperamentom, ali nikako plasljivoscu. Kosti samojeda su vece specificne tezine nego kod ostalih rasa pasa. Bas ta masa im ne dozvoljava da se telo rasiri ili splasne. Samojed na prvi pogled izgleda tromo, ali njegov prvi pokret nas razuveri u tu sumnju. Misici i kosti su mu okruglog oblika i oni svakako daju oblik i konture celom telu.
Tezina samojeda treba da bude srazmerna njegovoj visini u grebenu, a ona se krece u intervalu od 20-30 kg (zenke-muzjaci).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here