Kako vas vaša mačka vidi?

0
793
Macka_prede

Prema novoj knjizi doktora Džona Bredšoa, engleskog biologa, “Mačje opažanje“, za vašu mačku vi ste “velika, prijateljski nastrojena mačka“.

Bredšo je proučavao ponašanje domaćih životinja 30 godina i u svojoj novoj knjizi otkriva zašto se mačke ponašaju na određeni način u blizini ljudi.

Kao prvo, pošto mačke nikada nisu odgajane za određenu funkciju osim da izgledaju lepo, one su na kraju manje pripitomljene od pasa, koje ljudi odgajaju, između ostalog, kako bi čuvali kuću i dresirali ih da “daju šapu“.

Interakcija životinje s vlasnikom je manje zasnovana na naučenom ponašanju, a više na čistom instinktu.

Kada maca šapicama “gnjavi“ vaše telo ili površinu kreveta, to je ponašanje zapravo namenjeno za stomak njihove majke i znači da ne treba još da povlači mleko.

Kada se maca uvija oko vaše noge ili ruke, to znači da vas tretira kao drugu mačku, i to je najjasniji način kojim mace pokazuju privrženost, objašnjava Bredšo.

Tako da, sledeći put kada nazovete macu vašom “bebom“ ili gunđate zato što je dosadna, setite se da vas ona posmatra kao prijatnog cimera koji je mnogo veći od nje, iz razloga koji njima nije jasan.

Izvor: b92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here