Kako zaštititi psa od zime?

0
902

Zima je konačno stigla u velikom stilu. Niske temperature, vetar i mraz nisu prijatni ni ljudima, ni životinjama. Međutim, na udaru nisu samo kućni ljubimci već i napuštene životinje, kojima je dodatna briga još više potrebana.

Pomozimo im da što lakše prežive hladne talase

– Životinjama koje žive na ulici (napušteni psi i mačke, kao i ptice) možemo pomoći tako što ćemo im obezbediti hranu i vodu. Shodno mogućnostima građana bilo bi poželjno da se životinje hrane i poje na uvek istom mestu. Voda treba da se daje u manjim količinama, ali češće, zbog zaleđivanja. Pored toga, treba im obezbediti i improvizovano sklonište – kućicu sa slamom, ili ih jednostavno pustiti u ulaz zgrade kako bi prespavale. Na ovaj način pomoći ćemo životinjama, ali i sprečiti eventualne napade na ljude, koji nastaju kao posledica gladi i žeđi – kaže za “Alo” Elvir Burazerović, direktor “Orke”.
I kućni ljubimci zahtevaju poseban tretman. Evo na šta treba da obratite pažnju kad napolju “udari” minus deset.

Sneg nije hrana

– Psi vole da tokom šetnje ližu i jedu sneg. Niti su oni gladni i žedni, niti je to toliko strašno, jer je u pitanju samo igra i radoznalost, na kraju to i deca rade, pa kada vide da im to ne prija, prestanu. Međutim, psi umeju da unesu znatno veće količine snega i da budu veoma uporni u tome, što može biti uzrok zapaljenja ždrela, čak može isprovocirati povraćanje, a kao posledicu imati mekšu stolicu ili proliv. Ako se to desi, nije smak sveta, posavetujete se s veterinarom i problem će se rešiti – savetuje naše čitaoce veterinar Marko Ćurčić.

Aklimatizacija i ušuškavanje

Aklimatizacija je poželjna pre izlaska sa dvadesetak stepeni na minus deset. Malo duže vreme koje ćete s ljubimcem provesti u hodniku će mu prijati, pogotovo starijim psima i onima sa artritičnim problemima, kojima i utopljavanje može dobro doći.
– Generalno utopljavanje raznoraznim odevnim detaljima je korisno i za sve druge pse koji su ošišani ili imaju prirodno kratku dlaku i slabije krzno. Što se tiče navlaka za šape, možete probati, nije loše, ali se može desiti da uzalud potrošite novac, jer taman dok oni naviknu na njih, sneg prođe… – objašnjava veterinar.

Oprez, poledica

Ovaj period prave zime je raj za sve one koji pate na plus 40, dakle, za polarne i njima slične pse, ovčare, šarplanince… S njima možete i duže boraviti napolju, naravno, onoliko koliko sami možete da izdržite.

– Vodite računa da ljubimci ne jurcaju i ne izvode egzibicije po ledu, jer lako mogu izgubiti ravnotežu i povrediti se. Bolje je voditi ih na povodniku do livadice ili parka, a onda živela sloboda u snegu.

Izvor: svetpasa.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here