Kane Korso (Cane Corso, Italian mastiff)

0
6659

Poreklo

Kane Korso je poreklom iz Italije. Rasa postoji veoma dugo i održava se vekovima. Od davnina je služio kao radni pas, najviše u lovu. Međutim, sve većom upotrebom oružja u lovu, broj ovih pasa se drastično smanjio, pa je početkom 70 – tih godina ostalo vrlo malo primeraka.

Građa tela

Ovo je krupan, snažan i mišićav pas. Glava je široka, njuška je široka i ravna. Uši su proporcionalno velike u odnosu na glavu i trouglaste. Grudni koš je dobro razvijen, dok su leđa ravna, široka i mišićava. Rep je postavljen visoko. Mužjaci dostižu težinu između 45 i 50 kg, dok su ženke nešto lakše (40 – 45 kg). Mužjaci su visoki od 64 cm i 68 cm, ženke od 60 i 64 cm.

Dlaka

Dlaka je kratka, sjajna i gusta. Dve osnovne boje dlake su crna i žuto – smeđa. Genskim kombinacijama nastale su i siva, svetlo siva, svetlo žuto-smeđa i tigrasta na sivoj ili žuto-smeđoj osnovi. Dozvoljene su bele mrlje na grudima, šapama i u predelu nosa. Oči su tamne boje.

Karakter

Kane Korso je hrabar, inteligentan, aktivan i veran pas. Odlično se slaže sa decom, prema njima se ponaša zaštitnički ali i nežno. Što više ljudi i pasa upozna dok je još štene, to će kasnije biti druželjubiviji. Laje samo kada se nešto oko njega dešava. Lako se trenira.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here