Kineski kukmasti pas

0
3707

Ne zna se mnogo o poreklu ovog neobičnog psa i postoji vrlo malo preciznih podataka o njemu. Neki kinolozi osporavaju njegovo kinesko poreklo i smatraju da potiče iz Turske ili Etiopije.

Kineski kukmasti pas

Kineski kukmasti pas je živahan, veseo, inteligentan i umiljat kućni pas, ali ne bez ponosa, nikad ne biva agresivan. Ne voli hladnoću. Veoma graciozan, vitak i aktivan, ima sitne kosti, i sasvim glatko telo bez dlake, osim na glavi, na repu, i pomalo na šapama.

Lice kože je tanano, a iz nje izbija toplota veoma prijatna na dodir. S obzirom da kineski kukmasti pas spada u patuljaste rase, ljubitelji biraju najmanje primerke. Lobanja, pomalo zaobljena, ima duge tanane i šiljate uši, postavljene nisko, uspravne i ponekad obrasle dlakom.

Stop je srednje izražen. Glava je glatka. Njuška, koja se postupno stanjuje, nosi tanak nos. Tamne oči imaju budan izraz. Sitnu glavu ukrašava ćuba koja počinje na stopu i zaustavlja se na dnu lobanje.

Telo je golo, i može da bude u raznim bojama i u svim meÅ¡avinama boja. Rep je obrastao dlakom. Postoji maljavi varijetet kineskog kukmastog psa, nazvan „powder puff“ (na engleskom „pufna za puder“), sa veoma kratkom poddlakom i dugom, finom dlakom.

Izvor: zivotinje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here