King ÄŒarls Å¡panijel

0
2844

Tradicionalno pas visokog društva, king Čarls španijel bi mogao biti pas španskog porekla koji je stigao u Englesku već oko 1570.

Cavalier-King-Charles-Spaniel

Dame na dvoru Elizabete I su ga skrivale pod svojim ogromnim suknjama i on im je zimi služio kao grejač.
Legenda kaže da je 1587. godine, nakon egzekucije Marije Stjuart, pronađen, sakriven u odeći mrtve kraljice, španijel umrljan krvlju, ostavši tako veran svojoj nesrećnoj gospodarici do samog kraja.
King Čarls španijel je ime dobio po Čarlsu II od Engleske koji je često išao u šetnju sa njim. Živahan i bez imalo stidljivosti, king Čarls španijel je uvek aktivan i graciozan. Budući da je veoma uravnotežen, ovaj pas ima dobar karakter.

Ima izvanredan njuh i sluh tako da se često koristi za kratak lov u ravnici. King Čarls španijel ima kratko telo, dobrih proporcija, koje deluje slobodno i graciozno u akciji.

Lobanja je oblika polulopte sa dugim opuštenim ušima, sa resama koje rastu iz nižeg dela lobanje, čiji je zadnji deo udubljen. Velike tamne oči stoje na velikom rastojanju.

Prednja strana glave je veoma kratka, dok je njuška prćasta. Vrat pravi blagi luk, dok su prsa široka i snažna. Dlaka je sačinjena od svilenkastih pravih vlasi sa puno resa.

Može se javiti u raznim varijantama: jednobojana, riđe kestenjasta, crna i boje vatre, ili biserno bela sa pravilno raspoređenim kestenjastim pegama. Takođe može biti trobojna crna i bela sa jarko crvenim pegama na leđima, udovima i ispod repa.

Drugi naziv: Kralj ÄŒarls Å panijel.

Izvor: zivotinje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here