Koliko često kupati psa?

0
2193

Treba li kupati psa i koliko često uglavnom zavisi od pasmine psa i osobinama njegove dlake. Psi koji se čuvaju u stanu zahtevaju redovnije pranje u odnosu na one koji su napolju, kako bi bili uredni i bez neugodnih mirisa.

kupanje psa

Koliko često treba kupati psa zavisi i od toga koliko se isprljaju nakon šetnje ili igranja napolju. Neki psi se znaju dosta zaprljati pa im je češće uređivanje svakako neophodno. Ali to ne mora biti kupanje jer svu nečistoću možete ukloniti i četkanjem.

Uopšteno, psi s dugom ili kovrdžavom dlakom trebaju se češće prati u odnosu na kratkodlake pse. Obično se dugodlaki psi kupaju jednom u 1-2 meseca, kako bi bili čisti. S druge strane, kratkodlake pse je dovoljno kupati samo 1-2 puta godišnje.

Važno je napomenuti da se kupanjem psa gubi prirodna masnoća njihove kože koja ih štiti od hladnoće i vlage, te zdravoj dlaci daje prirodan sjaj. Zato treba voditi računa da intervali kupanja budu dovoljno dugi.

Koju god pasminu pasa imali dobro je početi s kupanjem još dok su štenci kako bi se navikli na tu aktivnost. Mnogi psi ne vole kupanje pa ukoliko nemaju tu naviku sigurno će istrčati iz kade usred kupanja. Ili će biti toliko nervozni da ih nećete uspeti ni naterati u kadu.1

Pre kupanja psa dobro iščetkajte

Ovo se pre svega odnosi na pse s dugom ili kovrdžavom dlakom kako bi im razmrsili dlaku pre kupanja. Ali i kratkodlake i dugodlake pse pre kupanja treba iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake.

Koristite Å¡ampone za pse!

Vrsta šampona jako je važna i svakako imajte na umu da se psi ne smeju kupati šamponima za ljude, jer psi i ljudi imaju različite nivoe pH kože. Šamponi namenjeni ljudima imaju niži pH te su neadekvatni za pse. Predlažemo da u prodavnici za kućne ljubimce kupite šampon koji će biti najprikladniji za dlaku vašeg psa.

Kupanje

Psi se kupaju mlakom vodom. Ako kupate psa u kadi podmetnite na dno kade peškir ili neku krpu kako ne bi bila klizava. Male pse možete kupati i u umivaoniku.

Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na trbuh, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno 2 puta našamponirati i svaki put dobro isprati. Ukoliko pas na kraju nije dovoljno ispran čistom vodom ostatci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrabež. Zato ako niste sigurni jeste li ga dovoljno isprali, učinite to još jednom za svaki slučaj.

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirom. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Nakon što se dlaka potpuno osuši lagano iščetkajte psa da dlaka dobije sjaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here