Koton iz Tuleara

0
1012

Poreklo ovog psa seže veoma daleko, jer ovaj mali madagaskarski pas postoji već vekovima u oblasti Tulear. Inače veoma liče na bišone, kako morfološki, tako po konstituciji i po dlaci, ali bilo bi nesigurno istraživati srodstvo između njih.

Koton iz Tuleara

Koton iz Tuleara je ljupki pratilac privržen gospodarima; dovoljno je miran i uravnotežen da bi živeo u kući, ali napolju iskazuje svu svoju snagu, jer tokom šetnji se nikada neće umoriti pre svog gospodara.

Tek odnedavno je poznat široj javnosti u Evropi i počinje da biva cenjen zbog svih pomenutih vrlina i zbog estetike svoga krzna neuporedive dlake. Koton iz Tuleara najpopularniji je u Francuskoj.

Glava sa ispupčenom lobanjom i naglašenim stopom se završava njuškom koja je duža nego šira, sa malom tamnom pečurkom slabo otvorenih nozdrva. Živahne, dobro razmaknute oči su tamne i izražajne.

Trouglaste uši su prelomljene u osnovi. Telo i šape su mišićavi. Dugački rep, istanjen na vrhu, spušta se do skočnog zagloba. Struktura tanke, duge i talasaste dlake podseća na pamuk. Bela je, ali je dopušteno nekoliko mrlja u manje ili više izraženim nijansama žute, posebno na ušima.

Ozbiljnim nadostacima na takmičenju se smatraju oči, nos ili usne koji su svetle ili bez pigmenta, prekratke uši ili prekratak ili predugačak rep, nedovoljna dlakavost ušiju i repa, slaba građa, prekratka, kovrdžava ili svilenkasta dlaka ili prisustvo crne dlake.

Izvor: zivotinje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here