Labrador – Retriver

0
1160

Jedan od najpopularnijih, a ujedno i najpametnijih pasa na svetu!

Labrador Retriver – Poreklo

Potomak je autohtonih i danas već nestalih ribarskih pasa sa ostrva Njufaundlend, koji su služili stanovništvu i bili odlični plivači. Englezi su stvorili retrivera koji se najviše proširio svetom zahvaljujući svojim izvanrednim svojstvima. Naročito se dobro snalazi u vodi.

Građa tela

Čvrste je konstitucije, ali je sklon nakupljanju masnog tkiva koje ga štiti od hladnoće severnih voda. Trup mi je kratak i širok, vrat umereno dugačak i snažan, a noge čvrstih kostiju i obilno mišićave. Mužjak je visok između 57 cm i 62 cm, a ženka između 55 cm i 60 cm. Labrador retriver je posebno karakterističan po svom repu koji veoma podseća na vidrin rep. Srednje je dug, u korenu veoma jak i ravnomerno se stanjuje prema vrhu. Sa svih strana prekriven je kratkom i gustom dlakom. Njime se, poput vidre, vrlo uspešno služi u plivanju. Kao i rep, tako je i celo telo jednolični prekriveno kratkom, gustom, čvrstom i tvrdom dlakom koja ga štiti od vode.

Dlaka

Dlaka je uvek jednobojna, uglavnom crna ili žuta. Ponekad može biti sa malom belom mrljom na grudima.
Karakter

Zbog neobično dobre naravi, veoma je pogodan za život u porodici sa decom. Istovremeno, svojom staloženošću je istisnuo nemačkog ovčara sa prvog mesta kao brojčano najučestalijeg psa vodiča slepih ljudi. Takođe, od svih pasa do danas se pokazao kao najbolji za traženje i otkrivanje droge, pa ga mnogi policajci i carinici drže u tu svrhu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here