Lasa apso

0
3740

Karakteristike i osobine

Nadimci: Nema podataka
Zemlja porekla: Tibet
Težina mužijak: 5,9-8,1 kg
Težina ženka: 4,3-6,8 kg
Visina mužijak: 25-28 cm
Visina ženka: Nešto manje
Boja: Beli, smeđi, šareni
Životni vek: Oko 15 godine, neki žive i preko 18 godina

Opis rase

Ovaj pas vuče poreklo sa Tibeta pa je poznat i pod nazivom tibetski apso. To je mali kućni čuvar, nastao možda davno od tibetskog mastifa. Reč apso znači kao koza, a tako je nazvan, jer mu je dlaka ličila na dlaku koze u Tibetu.

lasa apso

Rasa je bila vrlo cenjena u postojbini i držana je u hramovima i palatama. Lasu često brkaju sa sličnom vrstom ši-cu iz zapadne Kine, ali postoje mnoge fizičke različitosti među njima. Lasa apso ima duži nos, a vrh njuške je niži nego kod ši-cua. Ipak, čini se da je u prošlosti bilo ukrštanja ove dve vrste van zemlje porekla. I sam Dalaj Lama je na Tibetu imao običaj da poklanja lase stranim diplomatama, dok su vladari u Kini poklanjali male ši-cue. Lasa je stigao u Veliku Britaniju oko 1930. godine, a Klub tibetskih rasa osnovan je 1934. Vrsta je prenesena u Ameriku 1935. godine.

Karakter i nega

Lasa je vrlo veseo pas, koji dugo živi, lako se prilagoÄ‘ava i voli decu. Voli da se veselo igra na otvorenom, u dvoriÅ¡tu… Njegovoj dugoj dlaci potrebno je dosta nege. Lasa apso je ljubimac cele prodice. Dlaka mu zahteva mnogo pažnje i brige. Nemojte da ga zamenita za sličnog Å¡i-cua: razlika se vidi po čuperku na repu.

Glavne karakteristike:

Klasa: psi za pratnju i razonodu
Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
Dlaka: po telu dugačka, teška, ravna i kruta, srednje dužine po stomaku. Dlaka nije vunasta ili svilenkasta
Boja: potpuno zlatna, boja peska, tamnosiva, boja crepa, boja dima, meda, šarena, bela ili smeđa. Sve su boje prihvaćene
Ostale karakteristike: duga dlaka na glavi pokriva oči, a pada do poda; uši su pokrivene gustom dlakom, oči su tamne, telo čvrsto uravnoteženo, rep je visoko i položen je na leđa.

Izvor: svetpasa.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here