Mačke: 6 znakova koji ukazuju na bolest

0
2571
Pet_Novi_Sad_macke

Mačke su zaista misteriozna stvorenja, odlične su u skrivanju stvari, ali i bolesti. Postoji veliki broj razloga zaslužnih za to, ali jedna teorija uključuje i njihovu genetiku.

Poput divljih životinja, mačke skrivaju bolest kako bi izbegle ranjivost u prirodi. Pogledajte 6 znakova koji vam mogu pomoći da otkrijete da li je vaš ljubimac bolestan.

Poznavanje izgleda vaše mačke može vam pomoći da utvrdite šta je „normalno“ a šta je rezultat moguće bolesti.

Pogledajte ovih 6 znakova koji vam mogu otkriti da je vaš ljubimac bolestan:

1. Promena težine

Promena težine kod većine mačaka nije normalna i može biti prvi signal da je vaš ljubimac bolestan, kaže India Lejn, profesor veterine sa Univerziteta Tenesi.

Povećana kilaža kod mačaka najčešće se povezuje sa preteranim konzumiranjem hrane.

Dok veterinar može da vam pomogne šta je normalno za rasu i godine vaše mačke, i sami možete da utvrdite da li je vaša maca predebela.

Ukoliko primetite da joj stomak visi i ne mo\ete da joj opipate rebra, to nije normalno i ukazuje na povećanje težine.

2. Neodržavano krzno

Kada su mačke nervozne one često dižu dlaku i linjaju se. Ukoliko je to slučaj, promena sredine, poput selidbe, može da izaziva sgtres kod mačke. Ukoliko je mačka prestala da održava krzno, to može biti znak za zabrinutost pošto su mačke jako pedantne kada je održavanje lične higijene u pitanju.

3. Blede desni i loš dah

Redovno proveravanje desni može vam pomoći da lakše uočite određene promene. Blede desni mogu signalizirati da nešto nije u redu. Suptilna promena boje može biti indikator loš cirkulacije ili bolesti. Loš zadah, koji nije rezultat nečega što je mačka pojela takođe može predstavljati razlog za posetu veterinaru.4. Proširene zenice

Zagledajte se u macine oči, trebalo bi da vidite identične zenice koje nisu proširene. Kod pojedinih bolesti zenice se mogu povećati, ali i ostati proširene duži vremenski period.

5. Plitko, brzo disanje

Respiratorni problemi takođe mogu predstavljati signal da nešto nije kako treba, međutim, potrebno je znatno detaljnije posmatrati mačku kako bi utvrdili da nešto nije u redu.

6. Promene u ponašanju

Iako je većina navedenih signala u vezi sa promenama na telu, promene u ponašanju takođe mogu biti znak da je mačka bolesna. Ukoliko primetite da mačka obavlja nuždu van previđenog mesta, da se krije na neobičnim mestima, da je agresivna ili odbija interakciju sa članovima porodice – sve to može biti indikator da nešto nije u redu sa njenim zdravljem.

Indija Lejn smatra da ukoliko primetite tri od navednih simptoma: problemi sa disanjem, proširene zenice ili problem sa uriniranjem, treba odmah nazvati veterinara.

U ostalim slučajevima pratite mačku nekoliko dana, i ako i dalje sumnjate da postoji problem sa zdravljem pozovite veterinara bez daljeg odlaganja.

IZVOR: WEBVET.COM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here