Mali lavlji pas

0
3062

Karakteristike i osobine

Nadimci: Nema podataka
Zemlja porekla: Nemačka
Težina mužijak: 5.4-8.1 kg
Težina ženka: 4.5-6.8 kg
Visina mužijak: 30-35.6 cm
Visina ženka: 25-33 cm
Boja: Dozvoljene su sve boje, ili kombinacije boja
Životni vek: Oko 12-14 godina

O rasi

Lavlji pas je takođe poznat i kao Petit Chien Lion, jer mu se dlaka tradicionalno šiša da izgleda kao lavlja griva, pa uz četkasti rep liči na minijaturnog lava, odnosno pudlu pripremljenu za izložbu.

mali lavlji pas

Ova rasa pripada porodici bišona, a smatra se da vodi poreklo sa područja Mediterana. Priznata je kao francuska rasa, ali je pored Francuske još od kraja 16. veka poznata i u Španiji. Veruje se da je španski umetnik Goja(1764-1828) na slici svoje prijateljice vojvotkinje od Albe prikazao baš lavljeg psa. Od 16. veka postoji u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj.

Karakter i nega

Lavlji pas je privržen i inteligentan pas, popularan na izložbama, ali se retko viđa na ulici li u parku. Živi samo kao kućni ljubimac i živahan je, a zahteva svakodnevno četkanje. Ako nameravate da ga izlažete, trebaće vam savet stručnjaka za oblikovanje dlake.

Glavne karakteristike:

Klasa: psi za pratnju i razonodu
Priznaju ga: ANKC, FCI, KC, KUSA
Dlaka: umereno duga i ravna
Ostale karakteristike: široka, kratka glava; duge viseće uši, ukrašene resicama dlake; okrugle, tamne oči inteligentnog izraza; kratko, snažno telo; rep srednje dužine oblikovan je poput četke.

Izvor: svetpasa.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here