Nemački lovni terijer

0
3062

Veoma je teško tačno odrediti početak rase našeg terijera. Prvi izveštaji o nemačkom lovačkom terijeru potiču iz 14. veka, tačnije 1485. godine, gde se pominju mali psi koji služe za lov na divlje životinje pod zemljom.

Međutim, već 1686. u knjizi „Gentlemen s recreatinos“ izvesni gospodin Bllum daje opis tadašnjih terijera: „Terijer je veoma mali pas i primenjuje se u lovu na lisice i jazavce. Njegov zadatak je da se uvuče ispod zemlje i da uhvati divljač. To znači da terijer drži divlju životinju u jednom delu jame (stanište lisice ima puno delova ) dok je iovci ne iskopaju odozgo. Glasnost pasa i njegov lavež pokazuje tačno gde se lisica nalazi, najčešće se primenjuje više terijera tako da novi terijer može da zameni onog koji je prvi ušao u jamu i da ga rastereti.“

Bez obzira na sve do tada zapisano prvi opširan opis naravi terijera daje nam Edvard Sidenham u svojoj knjizi „Cvnographia Britannica“ (1800 god.) : „On je često spreman na svađu i lako razdražljiv, veoma inteligentan uvek spreman na uzbunu, kad se samo jednom dovede u akciju. Čak i ako ne poseduje neuporedivu tvrdoglavost buldoga, pak ima veliku brzinu hvatanja, koju sprovodi veoma inteligentno uz izuzetnu spretnost, njegova akcija štiti njega samog a njegov ujed može da usmrti protivnika. On se bez oklevanja sjuri u lisičju jamu i istu udavi ili is-tera napolje. Kolika je velika njegova hrabrost, toliko je kvalitetna i njegova inteligencija. On može da lovi rame uz rame sa biglom iii španijelom. Divljim mačkama, kuni, tvoru, lasici i pa-covima on je pre svega odvažni neprijatelj. Bez problema se upušta i u borbu sa vidrom na vodi a i pod vodom.“ Boja ovog terijera je bila obično crna sa riđosmeđim paležom i riđ osmedom njuškom i mrljama iste boje iznad očiju iako ima i belih mrlja.

Od 1859. godine počelo je održavanje prvih izložbi koje iz godine u godinu postaju sve popularnije, tako da se foksterijer sve više viđao na tim izložbama, a samim tim se polako pretvarao u kućnog psa. Oko 1880. godine dolazi do uvoza prvih pravih foksterijera (kratkodlakih) iz Engleske u Nemačku. Međutim, tek pred početak I svetskog rata jedan mali krug lovaca iz južne i zapadne Nemačke počinje da održava i odgaja isključivo foksterijere. Već tada su načinjene manje izmene u izgledu, pošto su psi korišćeni pretežno za lov u jamama.

Nemački lovni terijer spada u 3 FCI grupu pasa. To je pas koji služi kao pomoćnik u lovu i to svestrani. Obavezno je polaganje ispita urođenih osobina, a takođe se organizuje i veliki broj ispita sa ciljem da se izvrši kvalitetna selecija nemačkog lovnog terijera. Nemački lovni terijer je mali i kompaktan pas, crne boje sa paleši koji je dobrih proporcija za lov. Koristi se uglavnom kao pomoćnik prilikom lova radi aportiranja sitnije divljači, za lov pod zemljom (jamarenje), pogon divljih svinja, a takođe se NLT koristi i kao tragač za ranjenom divljači po krvnome tragu.

Usled delovanja udruženja za zaštitu životinja, zabranjene su do daljnoga utakmice i ispiti za Nemačke lovne terijere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here