Pas je stigao. Kako ga spremno dočekati?

0
1459

Prvih nekoliko dana nakon što dovedete štene u vaš dom morate izdvojiti puno vremena kako bi mu pomogli da se prilagodi novom životnom okruženju.

pas u kući

Tokom tih nekoliko dana kuca će biti nervozan i uplašen, što je prirodno, jer je odvojen od majke i nije više u društvu braće i sestara. Zato je neophodno pružiti mu puno ljubavi i pažnje kako bi se lakše privikao na svoj novi dom. Dopustite mu da istraži i pronjuška sve po stanu. Nikako nemojte vikati na njega i kažnjavati ga za napravljeni nered kako ga ne bi prestrašili.

Učite ga od samog početka

Od samog početka trebate krenuti s učenjem psa šta sme, a šta ne sme raditi. Ukoliko učini nešto pogrešno, npr. gurne teglu sa cvećem, nemojte ga kažnjavati već ga uzmite u ruke i recite da ta igra nije dozvoljena i dajte mu igračku s kojom se može igrati. Takođe, odmah ga treba učiti gde će jesti, gde će spavati i gde će vršiti nuždu.

Dok ne nauči da treba piškiti napolju, u početku će to sigurno više puta obaviti u stanu, pa na to budite spremni. Zato je neophodno u početku intezivno baviti se psom i često ga voditi napolje.

Uvek ga pohvalite nakon što obavi nuždu napolju, a ubrzo će i sam želeti piškiti u travi jer su tamo mirisi koji ga privlače. Štene već od trećeg meseca može kontrolisati nagon za vršenje nužde, pa nakon tog perioda odmah možete krenuti sa obukom. Neki psi u samo nedelju dana nauče vršiti nuždu napolju, dok je drugima potrebno više vremena.

Mesto za spavanje i odmor

Dodelite vašem ljubimcu jedan kutak koji će od sada biti njegovo mesto za spavanje i odmor. To ne bi trebalo biti mesto gde se često prolazi, niti mesto koje je na promaji. Ovo pravilo uopšteno važi i za sve ostale kućne ljubimce.

Osim što se pas neće moći odmarati ukoliko to nije neki mirni kutak, njegov instinkt mu govori da nije najsigurnije spavati “nasred livade”, te da je bolje dremnuti na nekom zavučenom i tihom mestu.

Šta je neophodno nabaviti:

Nekoliko osnovnih stvari koje trebate pripremiti ili kupiti pre nego dovedete psa u vaš dom:

Ležaljku za psa – sa odgovarajućim madracom i prostirkom na kojoj će pas odmarati i spavati (prostirku trebate redovno prati). Ležaljke mogu biti pletene ili plastične.
Dve posudice – jedna za hranu druga za vodu
Hranu za pse – hrana koju dajete štenetu jako je bitna za njegov pravilan rast i zdravlje. U prodavnicama postoji čitav niz gotove hrane prilagođene štencima, ali najbolje je potražiti savet veterinara o najprikladnijem izboru hrane za vašeg ljubimca
Igračku za pse – igračke su upravo ono čime se pas može igrati do mile volje (umesto npr. s vašim papučama)
Ogrlicu i pločicu – najbolje su ogrlice s kopčom čija se veličina može povećavati jer štene brzo raste. Pločica s ispisanim vašim imenom i telefonom je za slučaj da se pas izgubi
Povodac – Postoji celi niz dobrih i lepih povodaca. Kao i kad je ogrlica u pitanju, važno je da povodac bude prikladan za veličinu vašeg psa, tj. njegove pasmine.
Pribor za negu – četka i češalj, šampon za pse

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here