Patuljasti kontinental Å¡panijel

0
4261

Karakteristike i osobine

Nadimci: Pas leptir
Zemlja porekla: Francuska
Težina mužijak: 4-5 kg
Težina ženka: 3-4 kg
Visina mužijak: 20-28 cm
Visina ženka: 20-28 cm
Boja: Bela sa mrljama, crno bela
Životni vek: Do 16 godina

O rasi

Patuljasti kontinentalni španijel je takođe poznat kao Epagnuel Nain Continental ili Continental Toy Spaniel. Ime papillon, što na francuskom znači leptir, dobio je zbog svojih uspravnih ušiju koja liče na leptirova krila.

Patuljasti kontinental Å¡panijel

Potpuno ista varijacija ove rase sa spuštenim ušima poznata je kao Phalene ili moljac. Za papilona često greškom misle da je dugodlaka čivava, koja je učestvovala u njegovom stvaranju. Ustvari, ovaj mali španijel je poreklom iz Španije, a tvrdi se da je naslednik patuljastog španijela iz 16. veka. Slikali su ga Rubens(1577-1640) i Van Dajk(1599-1641). Papiloni su prvi put u Engleskoj prikazani kao ˝strani˝ psi 1923. godine, a posle dvanaest godina su priznati u SAD. Uši, po kojima je papilon dobio ime i što na francuskom znači leptir- imaju protivtežu na drugom kraju tela: bogat rep koji izgleda kao perjanica.

Karakter i nega

Papilon je inteligentan, zdrav i sposoban za takmičenja iz poslušnosti. Prilično lako se neguje. Treba mu samo svakodnevno četkanje da bi mu dlaka bila sjajna.

Glavne karakteristike:

Klasa: psi za pratnju i razonodu
Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
Dlaka: duga, puna, lebdeća i svilenkasta
Boja: bela s mrljama, bilo koje boje izuzev boje jetre, trobojni, crno-beli sa smeđim tačkama iznad očiju i unutar ušiju, na obrazima i ispod repa.
Ostale karakteristike: glava malo zaobljena; velike uspravne uši, razmaknute kao raširena leptirova krila; duguljasto telo; ravna leđa; dugačak kitnjast rep.

Izvor: svetpasa.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here