Pekinezer

0
1991

Poreklo
Uzgajan je na kineskom dvoru, u Englesku dolazi 1800. godine. Ovaj pas je zapravo ukraden u Kini nakon vojničke pljačke carske rezidencije. Zajedno sa psom u Evropu su stigle i priče o njegovom poreklu i načinu života. U Kini je bio dvorski pas, carski pas sa posebnim povlasticama. Danas je to neustrašiv, samosvesni i dostojanstveni pas.

Građa tela
Telo mu je veoma snažno i skladno, glava prilično velika, široka i okrugla. Visina mu nije određena, a težina se kreće od 2 kg do 8 kg. Njuška je kratka, uvučena, a nos kratak zbog čega ne podnosi ekstremne temperature. Oči su mu velike, okrugle i široko razmaknute. Uši su nošene uz samo lice i obilno prekrivene dlakom. Ima širok grudni koš, dok mu se trup sužava prema zadnjem delu. Noge su mu kratke i blago zakrivljene. Rep je visoko postavljen, uvek nošen preko leđa i dlakav.

Dlaka
Dlaka je po celom telu veoma bujna, naročito na vratu, nogama i repu. Dopuštene su sve boje osim crvenkasto smeđe i bele. Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi češljati skoro svakodnevno.

Karakter
Zna biti tvrdoglav i svojeglav. Vrlo je aktivan i obožava duge šetnje. Pekinezer je izvrstan pas čuvar koji sebe smatra daleko većim i hrabrijim nego što zapravo jeste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here