Prva pomoć za pse

0
1056

Vrlo je važno da budete obavešteni o osnovnim tehnikama pružanja prve pomoći kada je vaš ljubimac u pitanju.

prva pomoc

Iako se uvek preporučuje odlazak kod veterinara, postoje određene situacije kada morate da reagujete odmah.

U poslednjem trenutku

Tokom života vašeg psa velika je verovatnoća da će se on poseći a vi ćete morati da reagujete na vreme kako bi zaustavili krvarenje i sprečili da se rana inficira. Pravilan način tretiranja rane može sprečiti skupe, bolne pa čak i opasne po život komplikacije.

„Prvo uklonite sve strane objekte iz rane i detaljno je isperite čistom vodom. Potom isecite sve dlake koje se nalaze oko rane kako se ne bi zalepile za nju.“, savetuje Deon van der Merve sa Koledža veterine Univerziteta u Kanzasu.

Prilikom čišćenja treba izbegavati sapun zato što može iziritirati kožu. Na samom kraju možete naneti antibiotsku kremu.

Ukoliko rana obilno krvari potrebno je brzo naneti potreban pritisak na nju uz pomoć gaze ili čiste tkanine. Pritisak treba držati dok ne prestane krvarenje.

Trovanje

Jedan od najvećih strahova vlasnika pasa jeste njegovo trovanje. Ukoliko sumnjate da je pas progutao nešto toksično, trebalo bi odmah bez oklevanja da pozovete veterinara koji vam preko telefona može reći šta treba da uradite u prvom trenutku.

„Možda će od vas biti traženo da psu date troprocentni rastvor hidrogen peroksida kako bi izazvali povraćanje ili aktivan ugalj – koji se u vidu praha meša sa vodom kako bi vezao toksine“, tvrdi van der Merve.

Zabrinajvajuće stvari koje pas može progutati uključuju otrov za pacove, antifriz i mnoge česte namirnice u kući poput čokolade, luka, belog luka, avokada, grožđa…

Dijareja

„Ukoliko primetite da pas ima dijareju budite pažljivi sa narednih nekoliko obroka. To bi trebalo da reši situaciju. Međutim, ukoliko primetite i krv, preporučujem posetu veterinaru“, savetuje van der Merve.

„Najbolji tretman jeste da odmorite digestivni sistem psa i uskratite mu hranu naredna 24 časa. A nakon toga par dana bi trebalo da jede pirinač i kuvanu piletinu, nakon tog perioda možete postepeno početi da vraćate ostalu hranu u njegovu ishranu. Dijareja koja opstaje nekoliko dana razlog je za posetu veterinaru, a ako primetite i povraćanje to bi trebalo da učinite odmah“, tvrdi Kevin Čepmen, vlasnik bolnice za životinje.

Izvor: b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here