Psi i mačke: Pet stvari koje niste znali

0
732

Možda ste uz vašeg ljubimca proveli ceo život, ali da li ste sasvim sigurni da znate sve o njemu? Evo nekoliko stvari o kucama i maca za koje većina vlasnika i vlasnica ne zna.

Psi i mačke

Kada biste jezik vaše mačke gledali kroz uvećavajuće staklo, uočili biste nizove svojevrsnih žaoka. Poput udica okrenutih ka mačjem grlu, one vašim ljubimicama ne pomažu samo pri ishrani već i pri ulepšavanju i nezi. Kao kakvim četkama, mace zahvaljujući ovakvoj strukturi jezika čište svoje krzno, odstranjujući stare i oštećene dlake.

Psi i mačke1

Iako su psi okrakaterisani kao predatori čiji su preci preživeli zahvaljujući obilnim obrocima mesa, ne treba da se iznenadite ukoliko u divljni vaÅ¡ pas posegne za nekim vegeterijanskim obrokom. Naime, mnoge pseće rase kada su prirodi uživaju u grickanju travki i jure sa jednog na durgi kraj poljanje ne bi li pronaÅ¡li ukusni zalogaj, prenosi portal „Paw Nation“.

Psi i mačke2

Mace najčešće spavaju u dva položaja – ili uspravno ili izvaljeno na boku. Međutim, što je temperatura niža, maćke će se sve više i više sklupčavati ne bi li sačuvale temperaturu tela. s druge strene, npr. tokom vrelih letnjih dana, one će istezanjem otkrivati svoj stomak ne bi li se rashladile. Ova osobina kod nekih rasa je pokazatelj povišene temperature i bolesti maca.

Psi i mačke3

I psi su imali svoje “lične karte”, i to vekovima, jer je na njih bio plaćan porez, pa je bilo potrebno sistemom okovratnih pločica napraviti razliku između onih kojis u “legalni” i onih koji nemaju vlasnike. “Legitimisanje” pasa uz pomoć pločica počelo je u devetnaestom veku u američkoj državi Ohajo, da bi se brzo proširilo na druge zemlje.

Psi i mačke4

Mačje kandže samo usporavaju ta krznena stvorenja, pa su zato uvek uvučene u šapu. U normalnoj, opuštenoj poziciji, kandže su uvučene, pa ukoliko žele da ih upotrebe, mačke moraju da zgrče mišiće i zategnu ligamente svojih prstića.

Izvor: b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here