Ribice sa karakterom

0
4294

Mnogi ljudi se odluče za akvarijum pre nego za neke druge vrste kućnih ljubimaca jer su tihi, nemaju alergene i ne zahtevaju preveliku brigu. U suštini vaša interakcija sa ribicama se svodi na to da ih gledate kako plivaju unaokolo i jedu. Ribice čak mogu da naslute kada je vreme za hranjenje i da izađu na površinu kada im priđete sa pahuljicama – iako bi mnogi mogli da tvrde da se to teško može porediti sa igrom dobacivanja sa zlatnim retriverom.

Ribice

Postoji međutim nekoliko vrsta akvarijumskih ribica koje imaju -ako smemo da kažemo- svoj karakter. To su uglavnom ribe predatori, koje su spremne da se malo potrude da bi dobile hranu a malo više su inteligentne od vaše prosečne crne neonke. One nisu nužno najlepše ribice na svetu ili prikladne za akvarijum sa više ribica, ali ako tražite “psića bez krzna”, one bi mogle da odrade posao.

Oskari

Oscar_Oskar

Oskari iz porodice ciklida su inteligentni mesožderi poreklom iz sporih reka Amazonskog sliva u Južnoj Americi. To su ribice ovalnog oblika sa karakterističnim napućenim ustima. Njih ima u različitim, kao mermer išaranim, kombinacijama crne, crvene, narandžaste boje i albino, a njihove male ljuspe im daju baršunast izgled. Zdrav oskar može da živi do šesnaest godina.

To su živahne, razigrane ribice, posebno kada ih hranite, a imaju običaj da iskoče na površinu i zapljusnu i preurede dekoracije pa čak i da ih izbace iz akvarijuma pljuvanjem. Prave biljke bi trebalo da se stave u saksije i bezbedno pšričvrste ili će često biti iskopane. Plastični ukrasi mogu postati igračke i mnogi vlasnici oskara misle da često tumbanje ukrasa daje oskaru šansu da istražuje (i menja) novo okruženje.

Oskari vole raznovrsnu zaleđenu, suvu i živu mesnatu hranu. Oni su proždrljivi i brzo će prepoznati ruku koja ih hrani. Možete ih dresirati da se prevrnu kad uzimaju hranu a neki će čak naučiti da uživaju kada ih mazite. Oni su veoma pažljivi, nekad zahtevni, a ponekad i razmaženi. Rastu veoma brzo – a mogu da narastu do 30 cm. Akvarijum od 30 galona je dovoljan za mladog oskara ali odraslom je potrebno 75 do 100 galona. Iako nisu agresivni na prvi pogled, obično ih ne treba stavljati u akvarijum sa drugim vrstama ribica zbog njihove predatorske prirode. Pogodni cimeri u akvarijumu mogu biti ribe koje su prevelike da bi postale plen. Iako je pojedincima teško odrediti pol, oni će se spariti ako se gaje u malim grupama. Kada se spare, lako se razmožavaju i postaju privrženi roditelji, čak do te mere da žvaću hranu za njihove mladunce.

Paku ribice

Pacu_Paku

Paku je u srodstvu sa piranom i veoma liči na nju, međutim on je uglavnom biljojed i koristi svoja moćna usta da smrska semenje i orašaste plodove u divljini. Oni su pak oportunisti i poješće većinu stvari koja može da im stane u usta, uključujući i manje ribice u akvarijumu, ako im se pruži šansa.

U akvarijumu, paku ribice se mogu hraniti raznovrsnim pahuljama, peletima i zelenim lisnatim biljkama. Za nekoliko godina oni mogu dosta da porastu -do 60cm u dužini- i kao takvi se moraju držati u ekstremno velikim akvarijumima (do 250 galona kada skroz porastu). Paku ribice mogu da žive decenijama u akvarijumu.

Paku ribice prepoznaju svoje vlasnike i uživaju kada ih oni maze. Oni će često tražiti hranu i jesti iz vaših ruku. Njihov karakter je veoma sličan kao kod pasa. Mogu se držati sa drugim paku ili velikim ribicama, veoma su razigrani i često jure jedni druge po akvarijumu. Međutim zbog nihove burne prirode, oni mogu nehotice da udare u ili da oštete ukrase i druge prepreke u akvarijumu. Grejači naročito predstavljaju opasnost jer oštećeni grejač može da ubije strujom ribicu (i vlasnika). Paku bi trebalo da se drži samo sa otpornim i jakim dekoracijama, filterima i grejačima.
Iako su paku ribice poreklom iz Centralne i Južne Amerike, oni su se nastanili i u mnogim slatkovodnim oblastima delom zbog tendencije akvarista da ih “oslobode” kada porastu, i oni nekad zamene ili nadmaše tamošnje domaće vrste, pa je nezakonito puštati ih u divljinu. Umesto toga, paku koji je porastao više nego što je poželjno može se prodati prijatelju, prodavcu tropskih ribica, ili još bolje, može se donirati akvarijumu u zoološkom vrtu.

Balon ribe

balon

Balon ribe, poznate i kao fugu ribe su prepoznatljive po njihovom jedinstvenom defanzivnom mehanizmu. Kad su ugrožene, one progutaju veliku količinu vode ili vazduha i nateknu i postanu dva do tri puta veće od prvobitne veličine i tako zaprepaste potencijalne predatore jer postaju prilično neprijatan plen. Neke balon ribe su bodljikave (kao što je bodljikava balon riba). Pored toga, divlje balon ribe imaju otrov koji je prilično smrtonosan kad se pojede. Većina akvarijumskih balon riba nema ovaj otrov jer da bi ga proizvele, moraju da progutaju određenu bakteriju koja se nalazi u divljini.

Balon ribe se mogu naći u različitim sredinama širom sveta, postoje vrste koje žive u slanim, bočatim i slatkim vodama. Mnoge vrste poreklom iz pomešanih voda, kretaće se bliže okeanu kada porastu pa će im stoga biti potrebna slanija voda kada ostare. Zbog nihovih raznovrsnih i kontradiktornih potreba, trebalo bi da proverite koja je vrsta u pitanju pre nego što kupite ribicu.

Osim njihove sposobnosti da se napumpaju, sve balon ribe imaju karakterističnu odliku – četiri zuba koja formiraju neku vrstu kljuna, koje koristre da bi smrskali oklope njihovog plena, a to su često škampi, krabe, školjke i puževi. Balon ribe jedu skoro sve što je mesnato, ali im treba davati dovoljno hrskave hrane da bi im se zubi potkresali, u suprotnom će oni previše porasti i biće potrebno potkresati ih naknadno.

Balon ribe su veoma razigrane i nestašne i veoma pažljive prema njihovim vlasnicima. Oni traže hranu i jedu dok im stomaci ne budu toliko okrugli da se teško kreću po akvarijumu (iako treba paziti na to da se ne hrane preterano). Oni uglavnom koriste grudna peraja kad plivaju i zbog toga imaju brze lebdeće pokrete u vodi, što se može porediti sa kolibri pticama. Njihove ispupčene oči se kreću nezavisno jedno od drugog i u kombinaciji sa malim ustima sa kljunom, daju efekat šašave i iznenađujuće izražajne face.

Iako temperament varira od vrste do vrste, mnoge balon ribe su agresivne prema drugim ribama, i trebalo bi ih držati samo sa većim ili bržim ribama. Generalno, one su mnogo pitomije sa drugim vrstama nego sa drugim balon ribama, i neke mogu lepo živeti u akvarijumu sa drugim ribama, iako postaju agresivnije kada porastu.

Druge karakterne ribe

U malom akvarijumu, mužjak bete može biti privlačna i interaktivna ribica. Riba “anđeo” je takođe radoznala i reaguje na ljude. Među ciklidima postoje raznovrsni karakteri i akvarijum sa nekoliko vrsta može predstavljati vrtoglavi dijapazon društvenih interakcija i hijerarhija. Mnoge veće predatorske vrste kao što je “arowana” ribica, prepoznaju svoje vlasnike i ponašaju se u skladu sa tim. Čak i ako ste ograničeni na kućne ljubimce koji žive u akvarijumu, bilo zbog alergena ili stila života, vi i dalje možete živeti sa stvorenjem koje vas prepoznaje, poštuje i reaguje na vas.

Izvor: kucni-ljubimci-online.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here