Ruski hrt – Barzoj

0
2705

Originalni naziv: RUSSKAYA PSOVAYA BORZAYA
FCI standard: broj : 193 / Grupa: 10
Zemlja porekla: Rusija

Temperament

Barzoj je umiljat i inteligentan pas. Ponosan je i ekstremno odan svojoj ljudskoj porodici. Veoma je vezan za ljude koje dobro poznaje. Mogu se učiti poslušnosti, ali ne treba zaboraviti da su oni ipak lovački psi, i kao takvi svojevoljni i manje spremni da ugode vlasniku kao mnoge druge rase. Pametni su i brzo uče. Dresura ruskog hrta treba da bude dosledna, stroga, ali nežna, bez grubosti.

ruski hrt

Barzoju je potreban vlasnik koji ima prirodni autoritet nad psom, i koji zna kako da postavi granice i jasna pravila ponašanja. Ovaj pas je izuzetno čist, kao mačka i ume sam da se neguje. Tih je i retko laje. Veoma je brz, ali skoro da nema teritorijaalni instikt. Zbog toga mu ne treba verovati kad nije na povocu, osim ako se nalazi u ograđenom prostoru. Ukoliko primeti neku manju životinju, pojuriće za njom i neće čuti da ga dozivate. Dobro se slaže sa drugim psima, ali ga treba nadzirati u prisustvu drugih životinja kao što su mačke i glodari.
Potrebna mu je socijalizacija sa sitnijim životinjama, ali ipak treba uvek imati na umu da je on lovac i ne treba ga puštati nasamo sa njima.

Borzoj je oduvek bio gospodski pas, dobro se slaže sa decom, ali ne voli grubu igru.
U periodu rasta, potrbna mu je posebna nutritivna dijeta, o čemu se treba posavetovati sa veterinarom.

Istorijat

Barzoja je vekovima uzgajala ruska aristokratija. Nastao je ukrštanjem arapskog hrta sa dugodlakim ruskim ovčarima. Do 1936. u SAD su ga nazivali “ruski gonič vukova”, a nakon toga je preimenovan u “barzoj” (od ruske reči “borzii”, što znači brz). Ovaj pas je vekovima služio za hajku na vukove, lisice i zečeve na otvorenim prostranstvima Rusije. Kako je rasa postala popularna, ruski hrt se sve više koristio kao pas za pratju, pa mu je i narav postala blaža.

Uslovi odgoja i nega

Dobro podnosi život u stanu ako se dovoljno šeta i trenira. Bilo bi dobro da mu je na raspolaganju dvorište. U zatvorenom prostoru su mirni, skoro neprimetni, ali napolju im je potrebna velika površina za istrčavanje. Putajte ga samo na bezbednoj, ograđenoj površini, jer ima običaj da beži kad ugleda neki plen.
Potrebne su mu svakodnevne duge šetnje i redovno istrčavanje bez povoca. Odličan je kao društvo za džoging i vožnju bicikla.

Duga svilenkasta dlaka se lako održava. Redovno ga češljajte i kupajte suvim šamponom kada je neophodno. Šišajte mu dlaku između prstiju na šapama. Barzoj se dosta linja dva puta godišnje.

Zdravstveni problemi

Skloni su nadimanju i izvrtanju želuca. Treba izbegavati obimne obroke, i hraniti ga 2 do 3 manjih obroka. Ne treba ga trenirati nakon hranjenja. Osetljivi su na lekove.

Veličina legla:

U proseku 6 štenaca, ali je moguće i da ih bude i do 11 u leglu. Ipak, često se dešava da se okoti samo jedno štene.

Životni vek:

10 do 12 godina

Izvor: vrtirep.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here