Å arplaninac

0
1752

Poreklo
Poreklo šarplaninca potpuno odgovara poreklu planinskih pastirskih pasa i nema nikakvih podataka da se u prošlosti ukrštao sa drugim rasama pasa, osim sa pretpostavljenim vukovima. Nazvan je po Šar planini. Međunarodno je priznat tek 1936. godine i to pod imenom ilirski ovčar, jer se tada smatralo da je topas starih Ilira.

Građa tela
Ovo je pas snažnog tela, robusne građe, koščat i mišićav sa velikom i snažnom glavom, tupo klinastog oblika. Uši su srednje velike, priljubljene uz obraze i sakrivene u bogatoj grivi kod dugodlakih primeraka. Ima veliki i snažni grudni koš i snažne, mišićave noge. Mužjaci su visoki oko 62 cm, ženke ne bi smele biti niže od 54 cm. Rep je kitnjast.

Dlaka
Dlaka je dugačka, ravna i gruba i često stvara bogatu grivu na grudima. Gusta dlaka i poddlaka ga odlično štite od hladnoće. Boja dlake može biti crvena, crna, bela ali je najčešće čelično siva. NJegovo krzno ne zahteva često četkanje, osim u vreme linjanja, kada je potrebno odstraniti poddlaku kako se ne bi umrsila.

Karakter
Šarplaninci su mirni, stabilnog karaktera, svesni svoje snage, vrlo tolerantni i neustrašivi borci koji će svog vlasnika braniti do smrti. Dete je njegov neprikosnoveni gospodar, prijatelj za igru, a odrastao čovek mu je prijatelj. Prema strancima je nepoverljiv. Ne trpi podređen položaj i ponižavanje. Odan je i dobar pas čuvar. Jedna od njegovih odlika je da nikada ne laje bez razloga. Zna biti dosta tvrdoglav i dominantan, ali ne i glup. Teško se dresira, ali samo zato što je svojeglav i većinu stvari radi po instinktu, bez obzira da li je mu je nešto rečeno da uradi ili ne. Ono što šarplaninac jednom nauči, pamtiće ceo svoj život!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here