Å i-cu

0
1907

Karakteristike i osobine

Nadimci: Kineski lavlji pas
Zemlja porekla: Kina
Težina mužijak: 4,1-8,1 kg
Težina ženka: Nešto manje
Visina mužijak: 22,5-26,5 cm
Visina ženka: Nešto manje
Boja: Sve boje su prihvaćene
Životni vek: Oko 15 godina i više

Opis rase

Ime ši-cu na kineskom znači ˝lavlji pas˝, a poreklom je iz zapadne Kine. Liči na lasa apso. Ima kraće lice i moguće je da je nastao ukrštanjem lase apso i pekinškog psića.

Si-cu

Kao što je Dalaj Lama na Tibetu uvaženim gostima poklanjao lasa apso, tako su u Kini poklanjali psa ši-cu. Raniji standard Pekinškog kinološkog kluba propisao je zaista širok dijapazon osobina: ˝lavlju glavu, medveđe grudi, kopito kao kod kamile, bogati rep-perjanicu, uši kao listovi palme, zube kao pirinač, biserni latičasti jezik i kretanje poput zlatne ribice˝. Vrsta se razvila u Engleskoj 1930, ali nije registrovana do 1946. godine. Amerikanci su ga prihvatili 1969. godine, a sad je ši-cu vrlo popularan pas za izložbe i kućni ljubimac sa obe strane Atlantika.

Karakter i nega

Ovaj srećan i snažan pas voli decu i druge životinje, a oseća se prijatno i u gradu i na selu. Potrebna mu je svakodnevna nega, četkanje oštrom četkom, a čuperak na glavi obično se veže ukrasnom trakom. Uspravna glava i okrugle oči ukazuju na nezavisnu i živahnu narav ši-cua. Nos ne sme biti usmeren prema dole. Iako izgleda vrlo umiljato, ši-cu je vrlo hrabar pas koji voli da se igra.

Glavne karakteristike:

Klasa: psi za pratnju i razonodu
Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
Dlaka: dugačka, gusta, ravna, jaka na stomaku
Boja: sve boje su prihvaćene, bela mrlja na čelu i beli čuperak na repu vlo je poželjan, naročito u mnogim bojama.

Izvor: svetpasa.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here