Sibirski haski

0
2657

Opšti izgled:
Sibirski haski je radni pas, srednje veličine, ležernog držanja i energičnog hoda. Kretanje mu je prirodno i elegantno.

Telo je umereno zbijeno, pokriveno kvalitetnim krznom, uši su prave, rep gusto odlakan asocira na njegovo nordijsko poreklo. Karakteristično kretanje je jedinstveno i naizgled lako. Sa velikom sigurnošću obavlja svoju originalnu ulogu vučnog psa, vukući teret umerenom brzinom na velike razdaljine. Proporcije i oblik njegovog tela pokazuju uravnoteženost snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci nikada ne deluju prosečno u svom izgledu, a i ženke su bez mana u svojoj građi. Sibirski haski u dobroj kondiciji sa zatvorenom i dobro razvijenom muskulaturom nikada nije pretežak.

GLAVA
Lobanja: proporcionalna je telu, blago zaobljena, klinaste forme.
Mane: glomazna i nezgrapna glava, suvie nežna glava.
Njuška: srednje dugačka. Rastojanje od nosne pečurke do stopa jednako je rastojanju od stopa do potiljačne kvrge. Stop je dobro izražen, linija nosnika je ravna. Njuška je srednje širine i postepeno se sužava ka vrhu, koji nije ni šiljat ni kockaste forme. Usne su dobro pigmentisane i priležuće. Makazast zagriz.
Mane: Suviše pljosnata, prekratka ili preduga njuška. Nedovoljno izražen stop. Bilo koji zagriz izuzev makazastog.
Uši: Srednje veličine, trouglastog oblika, visoko usađene i relativno blizu postavljene. Debele su i prekrivene gustim krznom blago zaobljene u korenu i uspravno nošene. Vrhovi blago zaobljeni.
Mane: Prevelike uši u odnosu na glavu, suviše razmaknute, labave.
Oči: Bademaste forme, srednje veličine, blago iskošene. Pogled je živahan, prijateljski, zainteresovan, čak ljubopitljiv. Mogu biti boje kestena, zelene, plave ili bikolor.
Mane: Previše iskošene oči, suviše blizu postavljene.
TELO
Vrat: Srednje dužine, lepo oblikovan i ponosito nošen. U kasu se obim vrata prividno povećava, glava blago nagnuta napred.
Mane: Kratak, debeo, zdepast ili predug vrat.
Plećka: Lopatica je dobro postavljena i zaklapa sa horizontalom ugao od 45 stepeni. Blago iskošena prema vertikali. Mišići i ligamenti koji povezuju plećku sa grudnim košem čvrsti i razvijeni.
Mane: Strma ili loše povezana plećka.
Grudi: Izražene i jake ali nikako prevelike. Najniža tačka je smeštena tačno u nivou laktova. Rebra su dobro zaobljena počev od kičme, blago spljoštena sa strane, radi slobode pokreta.
Mane: Suviše veliki grudni koš, bačvast, suviše ravna ili slaba rebra.
Leđa: Prava i čvrsta, leđna linija ravna. Srednje su dužine, ni prekratka ni preduga. Slabine su zaobljene i snažne, uže od grudnog koša i blago uzdignute. Sapi su povijene u odnosu na kičmu, ali nisu toliko oboreneda bi ometale iskorak zadnjih nogu. Telo je nešto duže u odnosu na visinu grebena.
Mane: Ulegla ili nedovoljno čvrsta leđa, šaranasta leđa, nadgrađenost.
NOGE
Prednje noge: Gledano od napred prednje noge su umereno razmaknute paralelne i vertikalne, laktovi ni uvučeni ni izbačeni. Gledano sa strane šaplje blago nagnuto, došaplje snažno ali pokretljivo. Kosti nikada nisu preteške, rastojanje od lakta do zemlje nešto veće nego rastojanje od grebena do lakta. Dozvoljeno je odstranjivanje petog prsta.
Mane: Slabo šaplje ili došaplje, pretežak kostur, izbačeni laktovi. Nepravilni stavovi.
Zadnje noge: Od pozadi gledano umereno razmaknute i paralelne. Slabine dobro zaobljene i snažne, potkolenica dobro istaknuta, dobro postavljena. Ako ga ima peti prst se odstranjuje.
Mane: Otvoren ugao skočnog zgloba, kravlji, preširok ili preuzak stav.
Šape: Ovalnog oblika ali ne preduge. Srednje veličine, kompaktne i dobro odlakane između prstiju i jastučića na tabanu. Jastučići su tvrdi i odgovarajuće debljine. Šape im nisu ni izvrnute, a ni uvrnute.
Mane: Razmaknuti prsti, prevelike ili nezgrapne Å¡ape, male i osetljive, uvrnute ili izvrnute.
Rep: Dobro odlakan, četkast, sličan lisičjem. Normalno usađen noen graciozno povijen iznad leđa, kao srp kada je pas pozoran. Ne treba da se uvija, ni levo ni desno a ni da pada ka leđima. Kad odmara rep je opružen. Dlaka je srednje, na čitavom repu, jednake dužine dajući mu izgled okrugle četke.
Mane: Rep spušten na leđa, suviše zarolan, preduga dlaka, nisko ili visoko usađen rep.
Hod: Karakterističan za haskija ujednačen i naizgled lak, najbolje se iskazuje u umerenom kasu. U takovm kasu tragovi mu se nišuz po uzdužnoj liniji tela. U hodu noge su prave, laktovi nisu izbačeni, šape ni izvrnute ni uvrnute, leđna linija ravna.
Mane: Skraćen, neusklađen i isprekidan hod, trom korak, lelujav hod, ukrštene noge (hod krabe).
DLAKA
Dlaka je dupla i srednje dužine, gusta, nikada preduga da smeta jasnim konturama psa. podlaka je meka i gusta. Dlaka je ravna i blago polegla, nikako predebela ili stršeća. Za vreme linjanja normalno je odsustvo podlake. DOzvoljeno je poravnati brkove i dlaku između prstiju i jastučića dok se skraćivanje dlake na ostalim delovima tela strogo penalizuje.
Mane: Duga, oštra ili čeknjasta dlaka, previše čvrsta ili svilenkasta. Svako skraćivanje sem dozvoljenog.
KARAKTER
Odlikuje se umiljatošću, razigran je i društven. Ne pokazuje posesivnostpsa čuvara, nije nepoverljiv prema stranim osobama a ni agresivan prema drugim psima. U zrelom dobu pokazuje dozu rezervisanosti i dostojanstva. Poslušan je, voli da ugodi vlasniku i radi sa velikom voljom.
VELIÄŒINA
Visina: Mužjaci od 53, 5 do 60 cm. ženke od 50.5 cm do 56 cm.
Težina: Mužjaci od 20.5 do 28 kg. ženke od 15.5 do 23 kg. Težina je proporcionalna veličini. Navedene vrednosti predstavljaju krajnje granice visine i težine bez sklonosti ka jednom ili drugom ekstremu.
Diskvalifikacija: Visina koja prelazi 59.69 cm kod mužjaka i 55,88cm kod ženki. Mužjaci moraju imati dva testisa normalne veličine spuštena u skrotum

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here