Sijamska mačka

0
1038

Orginalni naziv : Siamese

Poreklo:

Sijamska (SIA) rasa je dobila ime prema zemlji iz koje potiče, nekadašnji Siam, današnji Tajland. To je vrlo stara rasa.

sijamska mačka

Prvi zapisi o njoj pojavljuju se 1350. godine a nađeni su u Aynthia, tadašnjem glavnom gradu Sijama. Takođe su pronađeni i brojni crteži te mačke koji su nastali između 1350-1750 godine a koji su omogućili ustanovljavanje identiteta (identifikaciju) burmanske i korat mačke. Prvi nastali crteži prikazuju verovatno divlje mačke koje imaju telo sijamke ali tigrasto krzno. U ranim godinama 19. veka nemački zoolog Palles opisao je belu mačku sa tamnim ekstremitetima nađenu u centralnoj Aziji. Ta je mačka bila namenjena samo kraljevskoj porodici i živela je na dvoru gde je bila pažena i čuvana. Na izložbi održanoj 1871. godine u Kristalnoj palati u Londonu prikazana su dva primerka te mačke kad je postigla veliki uspeh. Izvor dolaska te mačke bio je nepoznat. Pouzdano je da je engleski konzul Sir Owengould 1884. godine u Bankoku dobio od sijamskog kralja mačke Piu i Miu. Doneo ih je u Englesku i poverio svojoj sestri Veley. Pia i Mia dale su prvog šampiona 1885. godine. Iste godine francuski diplomata takođe donosi dve mačke iz Bankoka. One su bile takođe izložene u Parizu. Profesor Oustalet sa pariskog muzeja posvećuje 1893. godine veliki članak sijamskim mačkama. U SAD su uvezene 1890. godine ponovno kao poklon sijamskog kralja. Prvi standard izrađen je od GCCF-a 1892. godine. Prva uzgajivačnica osnovana je u Engleskoj 1901. godine. Sijamske mačke uživaju veliku popularnost od 1920. godine. Originalni tip sijamaca se potpuno razlikuje od današnjeg. Originalne mačke su bile masivnije građe, škiljastih očiju i sa kukicom na repu. Dozvoljena je bila i zelena boja očiju. Legenda priča da je sijamska princeza držala svoje prstenje na repu mačke. Kako je rep bio ravan prstenje je padalo sa repa, pa je sluga napravio čvor na repu mačke kako prstenje ne bi ispadalo. Tako je mačka dobila kvržicu na repu. Uzgajivači danas to smatraju velikom anomalijom koju su uz selektivan uzgoj uspeli odstraniti. Stvoren je današnji tip profinjene i elegantne mačke, klinaste glave, bez škiljavih očiju i čvora na repu.

Temperament:

Sijamska mačka je vrlo nestašna, nepredvidiva, snažno izražene ličnosti i sklona ispadima. Nije mirna i tiha. Ako želite imati mačku koja je vrlo društvena i pričljiva onda izaberite sijamsku mačku. Vrlo je osetljiva, mrzi usamljenost. Ako je zanemarena postaje depresivna. Da bi privukla pažnju slediće svuda vlasnika i stalno mu dosađivati uz glasno mjaukanje. Vrlo su posesivne i ljubomorne. Vole se igrati sa decom ali baš ne podnose društvo drugih mačaka. Osetljive su na hladnoću i vole udoban život u stanu. Rano sazrevaju pa se prvo teranje može očekivati već sa 5 meseci. Mačići su hiperaktivni i neustrašivi. Preporuka je da ako celi dan radite onda uzmite par mačaka ili nemojte uzeti sijamke.
Potrebno ju je češljati bar dva puta nedeljno a okupati je par dana pre izložbe.

IZVOD IZ STANDARDA

Sve rase iz IV kategorije imaju isti standard. Idealna mačka je vitka, elegantna, dugih zašiljenih linija, gipka i mišićava. Srednje veličine.
Glava je srednje veličine u ravnoteži sa telom, klinastog oblika sa ravnim linijama. Klin počinje na nosu i širi se jednolično ravnim linijama na obe strane prema ušima. Linije ne smeju biti prekinute sa „wiskers break“. Lobanja gledana iz profila je konveksna. Nos dugačak i ravan, bez prekida od čela do vrha, njuška uska, brada/čeljusti srednje velika, vrh brade čini strmu crtu sa vrhom nosa.
Uši su velike i zašiljene, široke na osnovi, smeštene tako da produžuju liniju klina.
Oči su srednje veličine, ne smeju biti preduboko smeštene ni izbočene, bademastog oblika, blago ukošene prema nosu i u skladu sa linijom klina. Boja: Balineska i sijamska mačka: čista, jasna i sjajna intenzivno plava. Orijentalna dugodlaka i kratkodlaka: blistavo zelena.
Telo je dugačko, vitko, mišićavo, skladno i elegantno. Dugačak i vitki vrat. Ramena ne smeju biti šira od bokova.
Noge su duge i vitke u skladu sa telom. Å ape su malene i ovalne.
Rep je dugačak, tanak takođe i na osnovi sužava se prema vrhu.
Krzno
Orijentalne kratkodlake i Sijamske mačke: vrlo kratko, nežno, sjajno, svileno i pripijeno uz telo.
Balineske i Orijentalne dugodlake: svileno i nežno, srednje dugačko na telu sa okovratnikom na leđima i nešto grublje ( poput perja), bez poddlake.
Boja
Balineske i Sijamske: Oznake: maska na licu, oznake na ušima, nogama i repu. Boja oznaka mora biti jednolična. Maska ne sme preći preko gornjeg dela lobanje. Vezana je tragovima obojenja za uši. Boja tela je jednolična i u jasnom kontrastu sa bojom oznaka, dozvoljeno je blago osenčanje na bokovima.
Orijentalna dugodlaka i kratkodlaka: jednolična bez tragova uzorka ili osenčanja kod jednobojnih varijeteta, brkovi i obrve moraju biti u skladu sa bojom tela.
Priznate boje kod Balineske i Sijamske: bela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn i sve te u kornjačevini i sa uzorkom. Mačke sa uzorkom imaju kod 21-nespecifična tigrasta.
Priznate boje kod Orijentalna dugodlaka i kratkodlaka: crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn, sve ove boje u kornjačevini, zadimljene, sa uzorkom i srebrene sa uzorkom. U kombinaciji sa belom bojom imamo: van, harlekin i bikolor, sve ove zadimljene, sa uzorkom i srebrne sa uzorkom.

Izvor: kuceimace.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here