SOP – Srpski odbrambeni pas

0
7815

Srpski Odbrambeni Pas je izuzetno hrabar pas koga ne može uplašiti niti čovek ni bilo koja životinja. S.O.P. ne reaguje na pucanj, naprotiv on mu samo povećava pažnju. S.O.P. je nenadmašan čuvar lica i imovine, za svog gospodara je spreman da žrtvuje i svoj život. Ovi psi imaju veoma mirnu i stabilnu narav u normalnim situacijama. U svakom trenutku donose odluke koje su u datoj situaciji najprihvatljivije i veoma dobro procenjuju situaciju i veoma brzo donose logične odluke kako delovati. S.O.P. je veoma nepoverljiv pas prema nepoznatim osobama i nije rad za nova upoznavanja.

To su psi koji svojim izgledom ulivaju strahopoštovanje, njihova pojava će odvratiti svakoga od bilo kakvih loših namera prema njegovom vlasniku ili teritoriji koja mu je poverena na čuvanje. S.O.P. je pas koga je nemoguce podmititi, u posed na kome se nalazi ovaj pas niko nece moci da uđe dok to ne dozvoli vlasnik. S.O.P. se pokazao kao idealan porodični pas, bez problema se ponaša u šetnji (na ulici, po parkovima…), nije pas koji izaziva nevolje. Veoma je tolerantan prema deci iz porodice vlasnika, prema njima se odnosi zaštitnički i neće dozvoliti bilo kakvo neprijateljsko ponašanje prema njima od strane napoznatih osoba. U slucaju provokacija S.O.P. ce prvo regovati potmulim režanjem, a zatim sve jačim i jačim, od koga se ledi krv u žilama, a zatim snažnim lavežom. Ukoliko neznanac ne bi obratio pažnju na te znake upozorenja došlo bi do napada velikom žestinom i snagom. Reakcija ovih pasa na negativan nadražaj je oštra i silna, i kada dođe do situacije da S.O.P. mora da dejstvuje on se nikada neće prvi povuci iz tog sukoba bez obzira bio to čovek ili neka životinja.

Treba napomenuti da S.O.P. ne ulazi u sukob da ubije nego da pobedi, i tako zaštiti vlasnika i njegovu porodicu, teritoriju koja mu je poverena na čuvanje i sebe. S.O.P. je veoma poslušan pas, izvršava sve zapovesti koje od njega traži vlasnik (osoba koja ga hrani, izvodi u šetnju…), ali i ostali članovi porodice (svi koji se nalaze na istoj teritoriji na kojoj je i pas). S.O.P. se odlikuje velikom prilagodljivošcu na sve vremenske uslove. To su veoma zdravi psi, žilavi i otporni na mnoge bolesti. Veoma se retko razboljevaju i nisu česti gosti kod veterinara. Do sada nije primeceno da ima srcanih, bubrežnih ili koštanih problema, koje su sve više karakteristika nekih rasa. Ženke na svet donose potomstvo bez ikakve veterinarske pomoći, veoma su plodne i na svet donose često i više od 14 štenadi. Ženke su dobre majke, veoma požrtvovane i zaštitnicki raspoložene, tako da se štenci ne mogu videti bez prisustva vlasnika, a kuja se mora skloniti u drugi boks.

Pas koga bi voleo da imam jednog dana… ovo je nažalost još uvek rasa koja nije priznata, stvaranje ove rase je pokušaj oživljavanja rase pasa koja je pratila naš narod za vreme naseljavanja ovih prostora, rasa koja je izumrla. Ostali su zapisi o ovim psima u našim narodnim pesmama, jer su se čuvali i na Srpskom dvoru.

Ovaj standard je ideal kako bi Srpski Odbrambeni Pas trebao da izgleda. U standardu su zapisane sve osobine koje bi S.O.P. trebao da ima.

To je savršenstvo koje u realnom životu ne postoji, jer svaki pas, pa i najveci šampion ima neku manu.

Ovaj standard treba da bude putokaz odgajivačima kako da odgajaju boljeg i lepšeg S.O.P-a.

OPŠTI IZGLED

Srpski Odbrambeni Pas je snažan pas, ni zdepast ni lak, krupne pojave, snažnih kostiju. To je visoko upotrebljiv pas. Srpski Odbrambeni Pas je izdržljiv pas kome ne smetaju atmosverske prilike. Veoma su hrabri.

KARAKTER

Srpski Odbrambeni Pas je nenadmašan čuvar lica i imovine, ali i dobar porodicni pas. Mora biti jako privržen gospodaru, ali i nepoverljiv prema strancima (nepoznatim osobama). Njegova figura pored izuzetne snage pokazuje i visoku inteligenciju. Narav mu je stabilna i svakog trenutka donosi odluke koje su u datoj situaciji najprihvatljivije.

GLAVA

Snažna, široka izmedu užiju, sa solidnim stopom ni previše ni premalo izraženim, njuška umereno duga, veoma snažna i jaka nikad špicasta, sa izuzetno jakim čeljustima. Nosna pečurka je crna sa srazmerno velikim otvorima. Usne mesnate ali ne previše opuštene.

ZUBALO : Veoma snažno, jako, sa velikim zdravim zubima. Najpoželjnije je makazasto zubalo.

OČI : Srednje velike, tamnije bije ali i nešto svetlije oko u koliko je u skladu sa bojom dlake.

UŠI : Viseće, trouglaste, srednje veličine, dobro priležu uz glavu.
VRAT : Umereno dug, veoma mišićav i snažan.

LEĐA : Ravna, prava, nešto duža od visine psa, veoma snažna i jaka .

GRUDNI KOŠ : Šrok i dubok, sa dobro razvijenim predprsjem i dobro zaobljenim rebrima. Grudni koš mora biti prostran.

PREDNJE NOGE : Prave i nisu usko postavljene, kosti nogu veoma snažne.

ŠAPE : Okrugle, umereno velike, dobro zatvorene.

ZADNJE NOGE : Gledano otpozadi zadnje noge su prave i nisu usko postavljene, butine veoma snažne i jake.

DLAKA : Veoma gusta i štiti pas od svih atmosverskih prilika, umerene dužine, poddlaka ne bi smela da izlazi kroz pokrovnu dlaku.

SAPI : Su srednje dužine, nisu suviše oborene.

BOJA : Srpski Odbrambeni pas se javlja u više boja : crni, žuti, sivi, crno-tigrasti, sivo-tigrasti, boje meda. Beline su dozvoljene do 30% na glavi i šapama. Plašt psa ne sme biti sa belinama.

STOMAK : Stomak se ne ističe, zatvara donju liniju psa. Okrugli i viseći stomaci su znak nepravilne ishrane.

VELIČINA : Veličina grebena mužijaka je od 65cm do 75cm, a ženke od 60cm do 70cm.

LAKAT : Lakat je slobodan, nije priklješten a ni previše odmaknut. Treba da je pokretan i da omoguci izdašan i dug korak.

TEŽINA : Mužijaci od 55kg do 70kg, ženke od 45kg do 60kg.

SLABINE : Slabine su prave, snažne i mišićave.

MANE : Hrtasti psi, lagani, bez snage, glava nedovoljno snažna, špicasta njuška, podgrizajuće i predgrizajuće zubalo, očnjaci koji udaraju u desni, uspravne uši, slabo mišicav, prekratak vrat, uske grudi, ulegnuta leđa, zaperci na nogama, više od 30% bele boje, belina na leđima, preduga i prekratka dlaka, strašljivost, cakaraste oči.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here