Srpski Cezar Milan: Pas je ogledalo gazde

0
1103
Dejan Miletić - Cezar Milan Srbije

Pas je naše ogledalo, odraz naših prednosti i mana. Kada vidim psa, tačno znam kakav mu je vlasnik, kaže Dejan Miletić (40), beogradski šaptač psima i savetnik vlasnika, koji je kao i njegov uzor Cezar Milan posvetio život vaspitanju i rehabilitaciji pasa.

Dejan Miletić - Cezar Milan Srbije
Dejan Miletić – Cezar Milan Srbije

LJUBAV – Dejan dvadeset godina radi sa psima i smatra da vlasnik mora biti smiren, odlučan i samouveren da bi vodio psa, a uz životinju se te osobine i stiču.

– Morate da prestanete da se plašite, ne samo pasa, već svih nepoznatih situacija. Kada živite u trenutku, vi ste slobodni i srećni. Pas prepoznaje vaša osećanja i sluša vas. Ko reši problem sa psom, rešiće i ostale probleme – kaže Miletić.

Miletić je rođen u Nemačkoj, gde je radio kao vodoinstalater, zatim kao muzički menadžer, a onda se vratio u Srbiju 2006. kako bi radio sa psima, a u domu trenutno brine o 20 pasa sa ulice.

– Šaptači psima su ljudi koji su naučili da slušaju svoju intuiciju i slede svoje emocije. Ne postoji diploma za ovo zanimanje. Jednostavno, razumem emocije pasa, shvatam šta žele da mi “kažu” i mogu da im pomognem – nastavlja Miletić.
Agresivnost pasa se javlja kao odraz ljudskog nemara, tako da psi negativno reaguju na nervozu i bes, zbog čega dolazi do incidenata.

– Lutalice su rezultat neodgovornog društva. Napušteni ljubimci smatraju pretnjom svakog ko im priđe. Imaju traumu zbog koje agresivno reaguju. Ako naletite na psa lutalicu, nemojte se plašiti niti uzbuđivati, smirite se i budite zahvalni što vas pas nije napao, tako ćete zračiti pozitivnom energijom. Pas će videti da može da vam priđe jer ga nećete napasti – tvrdi Miletić.

Dejan u junu planira otvaranje centra za rehabilitaciju pasa u Obrenovcu.

– Centar će primati 40 uličnih pasa koji će nakon rehabilitacije biti dati na usvajanje. Takođe sam pokrenuo program rada sa decom sa smetnjama u razvoju jer njima izuzetno prija kontakt sa životinjama. Psi ne osuđuju i nema moranja – kaže Dejan.

[box type=”shadow”]Saveti Dejana Miletića
– Psa morate uvoditi u svaku novu situaciju, bilo da je to šetnja u parku, na ulici ili kontakt sa drugim ljudima i psima.
– Pas ima slobodnu volju – on će odlučiti da li želi da ga stranac pomazi ili ne. Nemojte dopuštati svima da maze vašeg psa.
– Vođenje u šetnju, hranjenje, kupanje i ostale aktivnosti treba da radi isključivo vlasnik. Tako pas počinje da poštuje vlasnika i vidi ga kao vođu.
– Agresivnost se mora savladati, morate fizički savladati psa, da se on umori, ali ne koristite prekomerenu silu. Nasilje nije dozvoljeno, a pritom slabi autoritet vlasnika.
– Kada pozovete psa da biste krenuli kući, on odbija da vas posluša jer zvanje povezuje sa prekidom igre i odlaskom. Zato pre nego što krenete, zovite ga nekoliko puta bez razloga i pohvalite ga kad dođe, zatim ga pustite da nastavi igru.
– Posvetite psu pažnju kada je miran, a ne samo kad laje ili uništi vaše cipele.
– Pas laje kada oseti negativnu energiju i nervozu vlasnika. Kad smo mi smireni, i pas je smiren.
– Kad ste aktivni sa ljubimcem, uspostavite određeni ritam i govor tela. Pas razume signale koje mu šaljete[/box]

[box type=”shadow”]Želim da imam emisiju kao Cezar Milan
REVOLUCIJA – Miletić navodi poznatog šaptača psima Cezara Milana kao svog uzora i svojevrsnog mentora čije metode sprovodi u praksi. “Poput Cezara, želja mi je da imam emisiju koja će pokazati ljudima u Srbiji da su im psi najbolji prijatelji, da i napušteni pas lutalica uz pravu obuku može biti član porodice”. Takođe, radi i na knjizi “Revolucija”, koja treba da izađe krajem maja.[/box]

Izvor: 24sata.rs
Autor: J. Radivojević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here