Tibetanski mastif – najskuplji pas na svetu!

1
2486
Pet_Novi_Sad_tibetanski_mastif_najskuplji_pas

Raspitali smo se, koji je najskuplji pas na svetu, i zašto je dobio baš tu titulu. Tako smo upoznali tibetanskog mastifa, prepoznatljivog i po imenima „Pas koji se vezuje“, „Pas čuvar“ i „Veliki pas“. Legenda kaže da je Buda imao ljubimca baš ove rase.

Tibetanski mastiff poreklom je sa Tibeta, gde je vekovima čuvao manastire i nomadska plemena. Živi i na Himalajima, ređe u drugim delovima sveta, što ga čini ekskluzivnim. Danas predstavlja statusni simbol u istočnjačkom svetu.

Psi koji žive na Tibetu su nepredvidivog ponašanja, agresivani i jako je komplikovano dresirati ih. Vaspitani su da čuvaju stada, jer su dovoljno snažni i hrabri da mogu da se suprostave jako opasnim životinjama poput vukova i leoparda. Precizna i stručna dresura ključ je njihovog vaspitanja, jer ovaj pas može vrlo lako postati opasan i po ljude.

Sredinom 19. veka. kraljica Viktorija je na poklon dobila tibetanskog mastifa, nakon čega je još primeraka ove vrste uvezeno u Englesku. Tamo je rasa vremenom dovedena do savršenstva. Danas su tibetanski mastifi potpuno drugačiji – odani vlasniku i miroljubivi!

Zaštitnički je nastrojen, odmeren I pažljiv. Odan porodici, posebno deci. Svojeglav, odlučan i uporan, ali na svu sreću ima veliku želju da ugodi vlasniku.

Dužina tela tibetanskog mastifa samo je malo veća od njegove visine, što ga čini četvrtastim.

Pet_Novi_Sad_tibetanski_mastif

Da je lep i atraktivan, to stoji. Mađutim, i dalje nam nije jasno zašto je ovaj pas poželjniji od bilo kog psa iz azila… Kao i ljudi, psi, ali i drugi ljubimci ne bi trebalo da imaju cenu.

Pre nekoliko godina, jedanaestomesečni pas ove rase prodat je, u Kini, za 1.5 milion dolara.

Izvor: ZIVOTINJE.RS

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here