Tibetski terijer

0
3472

Opis rase

Ovaj pas ustvari uopšte nije terijer. Liči na malog staroengleskog ovčara, pa je kao i ostali psi sa Tibeta (tibetski španijel, lasa apso) bio odgojan samo kao čovekov pratilac.

tibetski terijer

Porodična loza mu je stara, a odgajan je u tibetskim samostanima gde su ga ponekad poklanjali putnicima kao maskotu. Rasa je uvrštena u organizaciju tibetskih vrsta 1934. godine, a danas ima svoj standard. U Velikoj Britaniji i Americi ova vrsta još nije postala popularna, što je dobro, pošto je preveliko zanimanje ljudi upropastilo mnoge vrste.

Karakter i nega

Tibetski terijer ima odlučan izraz, inteligentan je i voli igru. Izgleda kao minijatura staroengleskog ovčara. Odgajan je za život na farmi, ali ne za lov nisko po zemlji, pa je čudno što se zove terijer. Ovaj pas je odličan kućni ljubimac za one koji obožavaju staroengleskog ovčara, ali ga zbog veličine ne mogu držati u kući. Lako se svidi ljudima, čupav je, snažan i voli da se kreće. Jako je odan vlasnicima i obožava decu. Ne voli nepoznate ljude. Ima vrlo dugu dlaku koju treba češljati svakog dana.

Glavne karakteristike:
Klasa: psi za pratnju i razonodu
Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
Dlaka: meka, vunasta poddlaka, dugačka i nežna po telu, može biti ravna ili talasasta
Ostale karakteristike: velika, okrugla glava, tamne oči, uši više i obrasle su dlakom, jako i snažno telo, rep je srednje veličine i nosi ga na leđima

Izvor: svetpasa.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here