Udomljavanje psa iz azila

4
19299
udomljavanje_psa_azil_novi_sad

Usvajanjem psa iz azila činite dobro delo, a pas kojeg spasite i kojem pružite topao dom i okruženje za život, biće vam zahvalan i nagradiće vas doživotnom privrženošću i prijateljstvom.

azil

Ako ste se odlučili udomiti psa iz azila za napuštene pse, pripremite se na uobičajena pitanja vezano za udomljavanje i brigu o ljubimcu. Radnici azila, koji se o napuštenim životinjama svakodnevno brinu, žele se uveriti da ćete biti dobar udomitelj i prijatelj svom budućem psu i da za adekvatnu brigu o njemu ispunjavate sve uslove.

Najčešća pitanja koja će vam u azilu postaviti, a koja i sami sebi morate postaviti pre nabavljanja ljubimca su:

Jeste li zaista spremni promeniti svoj životni stil i navike?

To znači: dizati se ranije i šetati svog psa, po kiši, snegu, vetru, i svakodnevno mu priuštiti barem 2-3 šetnje. I usred noći voditi brigu ako se pas razboli. Organizovati svoj život tako da pas neće čitav dan biti sam u kući. Jeste li spremni na to da vam kuća/stan neće uvek biti besprekorno čist s obzirom na dlaku koje će sigurno biti? Da li je neko od ukućana alergičan na pseću dlaku?

Gde će pas živeti – kuća ili stan?

Živite li u kući ili stanu, morate odrediti mesto za psa. Budite spremi na to da pas može napraviti i neku štetu. Ima li u vašoj zgradi još pasa? Šta komšije ili stanari misle o držanju psa u stanu? Ako živite u kući, imate li dvorište i je li ono ograđeno? Život psa u dvorištu na lancu nije prihvatljivo rešenje.

Koliko vas tokom dana nema kod kuće?

Hoće li pas tokom celog dana biti sam? Šta sa psom kada putujete, hoće li i on ići s vama ili će se neko o njemu brinuti?

Jeste li spremni finansijski podneti održavanje i brigu o psu?

Psima treba hrana, povremeni odlasci veterinaru, školovanje, eventualno lečenje u slučaju bolesti, adekvatan ležaj, povodac, igračke i poslastice.

Imate li u porodici dece i koliko su ona stara?

Deca mogu biti odlični prijatelji psiću i obrnuto, ali mala deca znaju biti u igri nenamerno gruba i previše zadirkivati i gnjaviti psa. U takvim slučajevima pas može uzvratiti ugrizom ili ogrebotinom. Veći psi mogu u igri srušiti manje dete. Sve su to stvari o kojima treba voditi računa.

Imate li u domaćinstvu još kućnih ljubimaca? Jeste li imali do sad i šta se s njima dogodilo?

Slažu li se svi ukućani s idejom o nabavljanju psa?

Sve su ovo vrlo uobičajena pitanja na koja i sami trebate odgovoriti već u samom početku razmišljanja o tome želite li psa kao kućnog ljubimca.

Kada ste s azilom dogovorili sve detalje i odabrali psa za vas, potpisaće te ugovor o udomljavanju u kojem su navedene obaveze i odgovornosti koje imate. Pas iz azila je vakcinisan protiv besnila i ostalih zaraznih bolesti i čipovan, a odrastao pas je i kastriran. Ako udomljujete štene koje nije kastrirano, to je moguće učiniti besplatno takođe u saradnji s azilom.

Radnici azila mogu povremeno doći kod vas videti kako se smestio njihov štićenik i proveriti je li sve u redu s psom. Prilikom potpisivanja ugovora dobiće te i dodatnu literaturu/brošure koju izdaje lokalna zajednica (Zakon o zaštiti životinja, Odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, Pravilnik o merama za suzbijanja i iskorenjivanje besnila).

Nakon udomljavanja pripremite se na prijateljstvo sa svojim psom koje će trajati dugi niz godina.

udomljavanje_pasa_novi_sad

4 COMMENTS

  1. Pronasli smo danas na Vencu Labradora starog oko 6 meseci i doveli smo ga kući. Ako neko traži psa neka se javi na broj 0655122300

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here