Voda i hrana za vašeg psa

0
1192

Osnove za dobro zdravlje vašeg ljubimca su kvalitetna hrana i voda. Ako tome dodamo aktivnosti, kretanje i igru imaćete srećnog i zdravog psa.

posude za hranu

Pre nego što ste se odlučili dovesti svog psića kući prošli ste kroz sva ona važna pitanja o brizi i dobroj pripremi za kućnog ljubimca. Ono što je za vašeg psa jako važno su odgoj i dresura te izbor veterinara. Ali pre toga, najvažnije za njegovo zdravlje su hrana i voda.

Voda

Voda je ključan element za sva živa bića, pa tako i vašem štencu. Stoga mu morate omogućiti stalni pristup vodi. Ona mu uvek mora biti dostupna i uvek mora biti sveža. Menjajte je jednom do dva puta dnevno. Kada idete napolje u šetnju pazite da vaš pas ne pije vodu iz nepoznatih izvora tj. iz onih mesta koja nisu prikladna za ljude kao npr. iz lokvica ili bara gde ustajala voda može biti puna bakterija i izvor raznih bolesti. Možda ste negde videli kako pas pije vodu iz toaleta, međutim pripazite i na to. U toj vodi mogu biti ostaci štetnih bakterija ili jakih hemijskih sredstava za čišćenje.
Leti kad je jako vruće vašem psu više će prijati hladnija voda, da ga malo rashladi i osveži. Štene uglavnom pije onoliko vode koliko mu treba. To naravno zavisi od veličine šteneta, metabolizma, težine, spoljnoj temperaturi itd.

Hrana za pse

Izbor hrane i način kako ćete hraniti svog psa su jako važni za njegovo zdravlje. Psa možete hraniti gotovom psećom hranom, a možete mu i sami pripremati. U prodavnicama za kućne ljubimce postoji niz kvalitetne gotove hrane za pse prilogeđene uzrastu i veličini psa. Kada kupujete hranu za psa, na pakovanju obratite pažnju na sastojke i sastav hrane. Proučite šta tačno treba vašem psu. Ukoliko pak hranite psa hranom koju sami pripremate, vodite računa o tome da neke namirnice koje su dobre za ljude, nisu dobre za pse. Preslana hrana, zaprške s lukom ili češnjom, opšte prezačinjena hrana, davanje različitih kostiju itd. mogu naštetiti zdravlju vašeg psa. Hrana koju pripremate trebala bi biti sveža i raznovrsna, s puno mesa, raznog povrća, žitarica.

Kada hraniti psa?

Preporučuje se da svog psa hranite uvek u isto vreme. To je bolje nego da mu je posuda uvek puna hrane i da on uzima kad hoće i koliko hoće. Na taj način pazite da se pas ne deblja (posebno važno kod nekih pasmina koje su sklone debljanju) i imate potpunu kontrolu nad količinom hrane koju pas pojede. Takođe, ako uvek jede u isto vreme, pas će najverovatnije imati i potrebu za obavljanjem nužde u isto vreme. To i vama olakšava jer ćete tačno znati kad pas treba izaći napolje. Ono što je još dobro kod ovakvog načina hranjenja je da pas vidi i shvati da ste mu vi vlasnik i da ste vi taj koji mu daje hranu i da ste vi glavni u kući. Pas mora znati da ste vi vođa jer je to jako važno pogotovo kod problema u ponašanju s kojima se možete susresti kod svog psa.

Posudice za hranu i vodu

Postoji čitav niz različitih posudica za hranu i vodu koje možete kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce. One mogu biti plastične, keramičke, metalne, raznih veličina i boja, povišene sa stalkom, s gumenom podlogom itd. Za neke pasmine pasa (veliki psi) preporučuje se da posude za hranu i vodu budu povišene, kako se pas ne bi trebao previše saginjati. Za pse sa dugim ušima odaberite takav oblik posude da mu uši ne upadaju u nju dok pije ili jede. Za pse koji lako mogu prevrnuti posude dobro bi bilo odabrati one s gumom koje neće klizati i neće ih baš lako moći prevrnuti. Bez obzira na to kakve posudice odabrali, važno je da ih redovno održavate čistima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here