Zlatni retriver

0
2369

Poreklo
Zlatni retriver vodi poreklo iz Velike Britanije. Samu rasu je stvarao i razvijao Lord Tweedsmouth. Početkom 19. veka lov je postao veoma popularan u Engleskoj i Škotskoj, a retriveri omiljeni jer se težilo da se uzgoji pas srednje veličine koji će loviti divlju pernatu divljač kako u vodi tako i na kopnu. 1903. godine ova rasa je priznata od Kennel club u Engleskoj, a 1932. i od strane američkog Kennel kluba. Danas postoje milioni zlatnih retrivera širom sveta i omiljena su rasa zbog svoje lepote i karaktera.

Građa tela
Telo je snažno sa širokim grudnim košem i ravnim leđima. Glava je sa lagano zaobljenom lobanjom. Njuška je snažna, široka i duboka. Nos je crn, a oči tamno smeđe. Uši su srednje veličine. Prednje noge su ravne i snažnih kostiju, dok su zadnje čvrste i mišićave. Rep je nošen u visini leđa. Mužjaci su visoki između 56 cm i 61cm, a ženke između 51 cm i 56 cm.

Dlaka
Dlaka je ravna ili talasasta, sa gustom vodootpornom poddlakom. Može biti zlatne ili krem boje, nikako crvene. Nekoliko belih dlaka na grudima je dozvoljeno.Dosta se linja, pa se zbog toga preporučuje češljanje jednom nedeljno.

Karakter
Zlatni retriver je jako umiljat pas, voli društvo i nežan je prema deci. Vrlo je aktivan i energičan, voli skakati, trčati, a posebno voli plivati. Ovo nije pas samo za jednog čoveka jer on voli sve. Prijateljski je nastrojen prema svima, pa i neznancima. Vrlo je inteligentan i lako se dresira.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here